Kort na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump steeg de Amerikaanse hypotheekrente flink in waarde. Een van de belangrijke hypotheekrentes, de 30-jaarsrente, wist zelfs voor het eerst in lange tijd weer boven de 4% uit te komen. Toch is daar de afgelopen week weer een verandering in gekomen.

rente-hypotheek

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat de 30-jaarsrente op een hypotheek recent weer onder de 4% is gedoken. En dit gebeurde weer voor het eerst sinds 17 november 2016. Het is dus duidelijk dat het Trump-effect bij de hypotheekrente is uitgewerkt.

Amerikaanse hypotheekrente kan verder gaan dalen

Volgens economen is deze daling te wijten aan het feit dat de verkiezingsbeloftes van Trump op losse schroeven staan. De beoogde belastingverlaging is bijvoorbeeld al op de lange baan geschoven. Daarnaast is het nog maar de vraag of Trump de groei van de Amerikaanse economie kan krijgen op het niveau dat hij beoogt.

De afgelopen maanden zijn de Amerikaanse rentes met name gestegen door de verwachting dat de Amerikaanse inflatie door het dak zou schieten. Dit zou met name veroorzaakt worden door de plannetjes van Trump. Nu die plannetjes op een zijspoor terecht zijn gekomen kan de rente volgens diverse economen nog veel verder in waarde dalen. De beleggers hebben immers Trump zwaar overschat.