Dagelijks bereikt ons een overweldigende hoeveelheid informatie uit de financiële markten. Het is aan ons om de essentie uit deze massale input te filteren. Want enkel wie beschikt over de juiste informatie, kan de juiste beslissingen nemen. Het zal u niet verwonderen dat we heel wat van die informatie, verticaal klasseren. Dit zorgt immers enkel voor ruis op de lijn. Maar soms, heel soms, stoot je op een grafiek, waar je simpelweg niet omheen kan.

Sterker nog… we kregen in de voorbije dagen een grafiek onder ogen, die wat ons betreft weleens de belangrijkste grafiek in jaren is!

We gaan u niet langer in spanning laten: dit is de bewuste grafiek.

Het is een 3-in-1 grafiek van de Amerikaanse rentemarkten.

Op de eerste plaats ziet u het verloop van de 10-jaarsrente in de VS, sinds 1990. Eronder ziet u twee rentecurves: de 10-jaarsrente in verhouding tot de 2-jaarsrente, en de 30-jaarsrente in mindering van de 10-jaarsrente.

We schreven er in de voorbije weken en maanden al vaker over. De rentecurve is in sterk dalende lijn. In principe is dat geen goed teken voor de economische cyclus, want het signaleert de afloop.

En niet toevallig draaide de rentecurve in het verleden altijd negatief, als de tienjaarsrente de bovenkant van de neerwaartse trend testte. Dat was het geval in 2000, bij het uiteenspatten van de technologiebubbel, en in 2007, bij het losbarsten van de kredietcrisis.

Het resulteerde telkens in economische malaise. Behalve in 1995!

Ook toen we het neerwaartse kanaal van de 10-jaarsrente getest, maar bleef een inverse rentecurve uit. Wie een beetje kennis heeft van de geschiedenis, weet dat we in de periode van 1995 tot 2000 de grootste rendementen uit de beursgeschiedenis zagen.

De grote vraag van dit ogenblik voor ons is dan ook: zitten we in 1995, of eerder in 2000? Of staan we voor een compleet nieuwe periode in de geschiedenis van de rentemarkten?

Ontdek hier 8 aandelentips voor 2018

2018 belangrijkste beursjaar sinds 2008

In dit opzicht kan 2018 dus weleens een jaar van fundamenteel belang worden, voor het financiële stelsel. Want als de rente uit haar dalend parcours breekt, gaan er andere krachten spelen.

Anderzijds, een trend die vele decennia intact bleef, mag je niet in twijfel trekken, tot het tegendeel keihard bewezen is. Dus tot nader order zitten we nog altijd in een dalend parcours met de 10-jaarsrente.

Blijft de vraag of we ons eerder in een periode zoals 1995 begeven, bij de overgang van het middelste deel van de cyclus naar het laatste (en tevens beste) deel van de cyclus. Of dat het beursfeest op z’n einde loopt?

Als we kijken naar diverse crisisindicatoren op de financiële markten (TED-spread, credit spreads, …) dan zien we voorlopig weinig wolken aan de lucht. Integendeel, het zonnetje schijnt er voluit.

Als we dan kijken naar de US dollar, dan zien we een forse afzwakking van de greenback. Oftewel, er werd nog wat extra olie in de motor gekapt. Positief!

De 5 meest ondergewaardeerde aandelen voor 2018

Als we dus alles bij elkaar gooien, dan zouden we durven stellen dat we ons eerder aan het begin van het laatste stadium van de cyclus begeven, dan op het einde. Het feestje op de beurzen kan daarom nog wel een tijdje voortduren, zoals we hier eerder al eens opwierpen.

Uiteraard, voorzichtigheid blijft geboden. Deze periode werd in het verleden gekenmerkt door opstoten van volatiliteit. Op zich zijn correcties dan juist koopmomenten, tot het uiteindelijk te laat is.

Als actieve belegger wil je dus flexibel blijven in deze fase: je wil optimaal profiteren van de beste periode op de beurs (die nog moet komen, als we de statistieken mogen geloven), maar je wil ook op je hoede zijn.

Bron: Gratis nieuwsbrief Slim Beleggen

Foto Credit: iStock

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)