Het beursjaar 2020 is een jaar waarin de aandelenmarkten de rede trotseerde, ondanks een wereldwijde pandemie en de economische onrust. Als we terugkijken op een jaar vol onzekerheden zijn analisten het eens over één ding, namelijk dat het beursjaar 2021 ook bijzonder volatiel zal zijn. Vooral ETFs zouden gaan kunnen profiteren in 2021, aldus analisten.

Het jaar 2020 is bijna afgelopen en wat voor een jaar is het geweest… De onzekerheden en twijfels waren ontzettend groot, wat ook duidelijk te zien is aan de koers van de VIX-index. De piek in maart werd veroorzaakt door de verschillende lockdowns die wereldwijd werden ingevoerd om de verspreiding van COVID-19 te stoppen. De volatiliteit was toen zeer hoog.

Dave Nadig, CIO bij ETF Trends, zei dat de volatiliteit ook in 2021 sterk aanwezig zal zijn. Vooral gezien de onzekerheden die nog niet zijn weggewerkt. Hij benadrukte dat er vaccins zijn, maar niemand weet exact wanneer het normale leven zal terugkeren. Hij verwacht dan ook dat ETFs in trek zullen zijn omdat deze minder risicovol zijn voor beleggers en investeerders.

I think that’s still the watch word for ‘21. I think there’s still the opportunity for a lot of volatility. There’s still a lot of unknowns coming into ‘21, and I think sticking to a plan is probably the most important thing.

Volatiliteit

Nadig benadrukte dat 2020 toch een sterk beursjaar was, vooral voor beleggers en investeerders die eind maart en begin april zijn ingestapt. Zelfs wie is ingestapt op de top eind februari, zou kleine winsten moeten hebben gezien de prestatie van de S&P 500.

I still think we’re in a bit of a K-shaped recovery here and the economy is going to come out of this fundamentally different, and I don’t think it’s irrational to think about your portfolio differently as well.

Hij bedoelt daarmee niet dat beleggers al hun energieaandelen moeten dumpen of dat ze geen aandelen mogen bezitten van transportbedrijven. Maar hij raadt beleggers wel aan om hun portefeuille bloot te stellen aan sectoren die zullen profiteren van een tijdperk post-COVID.

Bronnen: Yahoo Finance

Foto: supervennix – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>