In het begin van het jaar voorspelde Jeffrey Currie van Goldman Sachs dat dit het beste moment in decennia was om grondstoffen te kopen. Op een zwakke maand juni na kreeg de analist gelijk. Grondstoffen spelen eerste viool in 2018. De huidige correctie is mogelijk de laatste kans om goedkoop in te stappen, zegt Goldman Sachs opnieuw.
Van januari tot mei presteerde de Bloomberg Commodities Index 3% beter dan de S&P 500. Olie was de beste grondstof in de eerste jaarhelft met een stijging van 23%, gevolgd door nikkel (+16,7%) en tarwe (+16,5%).
Vooral voor olie ziet de toekomst er rooskleurig uit. Doordat Trump de deal met Iran annuleerde, verliest de wereld zo’n 4% van zijn aanbod. Daarnaast zijn er de problemen in Venezuela en conflicten in Libië.
Anderzijds blijft de vraag naar olie stijgen. Volgens oliereus BP steeg de vraag naar olie in 2017 voor het 8e jaar op rij tot 98,2 miljoen vaten per dag. Een kleine stijging van 2% in de vraag, brengt dat dit jaar tot boven 100 miljoen vaten per dag. Die stijgende vraag komt voornamelijk uit China dat zijn vraag tussen 2007 en 2017 al zag stijgen met 64%.
In juni daalden grondstoffen 3,64% dankzij de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Deze daling was de grootste in 2 jaar.
Maar net als Goldman Sachs begin dit jaar grondstoffen naar voren schoof als favoriet, doen ze dat nu opnieuw voor de tweede jaarhelft. De correctie van de laatste weken is een uitgelezen kans om opnieuw in te stappen.
Volgens de Amerikaanse zakenbank is de daling overdreven en zal de impact van een handelsoorlog miniem zijn. Ze voorzien opnieuw een stijging van 10% van de grondstoffenindex over de komende 12 maanden.
Nieuw tijdperk voor grondstoffen breekt aan
En wie er nog aan zou twijfelen hoe goedkoop grondstoffen nog altijd zijn, kijkt best nog eens naar onderstaande grafiek die de S&P Grondstoffenindex vergelijkt met de S&P aandelenindex.
Grondstoffen waren zelden of nooit zo goedkoop als vandaag ten opzichte van aandelen … en de trend begint te draaien. Dat zie je aan het laatste rode rondje aan de rechterkant. Deze ommekeer is vergelijkbaar met die in 1970 waarbij grondstoffen geleidelijk aan een betere investering werden dan aandelen om daarna op korte termijn te exploderen.
Dat wil je best deze keer niet missen.
Bron: USF
De volgende sector die 1.000% of meer kan stijgen
Dit lijkt verdacht veel op een perfect storm. In de komende 2 jaar, zijn er gewoon teveel uraniumpartijen die belang hebben bij een hogere prijs. En met deze kleine markt, geven wij geen enkele producent ongelijk. Dit kan een explosieve markt worden waarbij beurskoersen die 1.000% of meer stijgen geen uitzondering vormen.
Ontdek hier de Grondstoffen Rapport URANIUM SPECIAL met 3 Uranium Kooptips