Het besef begint bij steeds meer beleggers door te dringen. Marihuana is een nieuwe markt met ongelooflijke groeikansen en beleggers die nu instappen, zullen over 5 tot 10 jaar behoren tot het selecte groepje dat deze trend vroeg én goed heeft ingeschat. Toch zijn er nog veel vragen over deze markt. Dat is ook niet zo gek, het is namelijk een hele nieuwe markt waar je het beste goed geïnformeerd mee aan de slag gaat.
We hebben daarom 2 marihuana-experts (BeursBrink) ingeschakeld om de 6 meest gestelde vragen te beantwoorden.
Hoe zit het met de legaliteit van marihuana?
Het is geen goede vraag, want er is inderdaad best wat onduidelijkheid over. Op dit moment zijn 29 landen in de wereld die marihuana op de een of andere manier legaliseren. In verreweg de meeste gevallen gaat het dan om medische marihuana. Europa is wat dat betreft koploper: 12 van de 28 leden uit de EU hebben medische marihuana-programma’s lopen. Duitsland heeft bijvoorbeeld medische marihuana opgenomen in de nationale zorgverzekering.
Grafiek: BeursBrink
Hoewel marihuana dus in veel landen in een bepaalde vorm al legaal is, zijn er nu maar twee landen die daadwerkelijk marihuana exporteren. Nederland en Canada. Canada is wat dat betreft uniek, omdat het land in juli 2018 volledige legalisering krijgt voor recreatief gebruik. In 2019 komt daar dan hoogstwaarschijnlijk de eetwaren bij.
Amerikaanse of Canadese marihuana aandelen
Wij hebben een hele sterke voorkeur voor Canadese aandelen. Zoals gezegd zijn er twee landen ter wereld die exporteren: Nederland en Canada. Omdat het in Canada straks legaal is om te telen en te gebruiken, voorzien we veel meer schaalgrootte in Canada en dus ook lagere kosten. Daardoor zal Canada zich snel kunnen ontpoppen tot de voornaamste speler op de markt en ook meer kunnen exporteren.
In dat geval kan je het vergelijken met een ‘winner takes all’ principe: de beste en goedkoopste spelers kunnen in Canada optimaal ondernemen en zullen de markt naar zich toetrekken.
Hoe zit het met Amerikaanse marihuana aandelen?
We willen niet zeggen dat in Amerika geen mooie bedrijven zitten, maar feit blijft wel dat het in Amerika op landelijk niveau nog illegaal is. Daardoor mogen Amerikaanse bedrijven niet exporteren en ben je dus altijd beperkt tot een lokale (en regionale) markt.
In de farmawereld heb je het ‘first mover’ principe. Het bedrijf dat als eerste met een nieuw medicijn komt, krijgt patent en heeft voorlopig geen last van concurrentie. In de cannabissector worden die patenten natuurlijk niet uitgekeerd aan telers, maar het opzetten van een goede marihuanaplantage vereist wel een hele hoop know how en investeringen.
Als andere landen straks het voorbeeld van Canada volgen, zullen die naar Canada kijken voor de eerste voorraden en kennis. Iets wat haast van onschatbare waarde is voor Canadese bedrijven. Daarom hebben wij al vanaf het begin gezegd: Canada is het beloofde cannabisland.
Is het waar dat er straks een marihuanatekort ontstaat?
Zodra het groene licht in juli 2018 is gegeven, krijgt de marihuanamarkt te maken met een normale marktwerking. Vraag en aanbod zijn dan ineens twee vaste gegevens. En de vraag is groot, terwijl het aanbod nog beperkt is.
Grafiek: BeursBrink
Aan het einde van dit jaar, is er in Canada zo’n 100.000 kilo aan marihuana geproduceerd. Dat betekent dat er alleen al voor de recreatieve vraag vanuit Canada, te weinig is. En dan hebben we de medische vraag nog niet eens meegerekend.
We begrijpen dat het lastig is om voor te stellen dat er straks een nieuwe markt komt waar direct een tekort is. Maar cijfermatig gezien is het wel een feit dat er vanaf dag 1 al een tekort ontstaat.
Neemt marihuana straks de rol over van alcohol?
Toen het internet net begon in te burgeren werden er in de media heel wat wilde uitspraken gedaan. Telefoonmaatschappijen zouden failliet gaan, reizen zou overbodig worden en fysieke winkels zouden ophouden met bestaan. Daar zit een kern van waarheid in, maar als we kijken wat er nu gebeurt zien we een heel ander plaatje. Internet en telefonie bestaan naast elkaar. Fysieke winkels en internet, bestaan naast elkaar.
Internet heeft zeker marktaandeel ingenomen, maar geen alleenrecht opgeëist. Zo zal het ook gaan met alcohol. Marihuana en alcohol zullen naast elkaar bestaan.
Monocle Research heeft daar recent nog onderzoek naar gedaan: meer dan de helft van millenials verkiest (legale) marihuana boven alcohol. Dat is ook de reden dat alcoholbedrijven zich wel wat zorgen moeten maken. En slimme bedrijven spelen daar op in. Constellation Brands – van Corona – heeft bijvoorbeeld een belang genomen in een cannabisbedrijf, om samen marihuanadrankjes te maken.
Een slimme zet, want de alcoholmarkt is een hele grote business en zelfs als de marihuanamarkt daar maar 5% van kan afpakken, heb je het over miljarden aan gederfde inkomsten.
Is dit nog een goed moment om in marihuana aandelen stappen?
Laten we die vraag maar met een andere vraag beantwoorden. Als je weet dat de huidige cannabisindustrie in Canada zo’n 400 miljoen dollar groot is en straks kan groeien tot 22 miljard dollar, is dat een interessante kans?
Dat is, denken wij, de grootste misvatting die beleggers nu hebben: dat de marihuanamarkt een korte hype is. Dat is niet waar. Dit is het begin van een jarenlange bullmarket, want de ontwikkelingen zijn pas net aan de gang.
Een goed voorbeeld zien we bij een bedrijf in onze marihuana gids. Het bedrijf produceert nu cannabis aan nog geen 0,80 dollar per gram.
Het bedrijfje kan nu nog net geen 12.000 kilo aan marihuana produceren, maar is bezig met een uitbreiding. Die uitbreiding zorgt ervoor dat er voor juli 2018 (legalisatie in Canada) zo’n 100.000 kilo op jaarbasis kan worden geleverd.
Laten we nu even rekenen. Als dit bedrijf 100.000 kilo verkoopt aan slechts 5 dollar per gram, is er ineens een jaaromzet van 500 miljoen dollar. Dan heb je het over meer dan 2200% omzetstijging, in de periode van slechts 1 jaar!
En zelfs dat is nog niet eens zo gek, in een markt die straks miljarden groot is. Als je dat afzet tegen ‘normale’ industrieën, is dit dan nog gewoon een midcapper… Dus ja, wij vinden dit nog een prima moment om in te stappen.
Kunnen jullie wellicht nog iets vertellen over de Marihuana Handleiding?
Natuurlijk. Wij zien de marihuanamarkt als een van de grootste kansen van dit decennium. Maar de sector is nog erg klein. Daarom hebben we besloten om er een uitgebreide handleiding over te schrijven en dit te publiceren in de vorm van een ebook. In dit boek geven we 6 aandelentips.
We kijken daarnaast ook naar manieren hoe je een cannabisportefeuille kan inrichten en geven onze favoriete ETF mee.
Bovendien werken wij met een Lifetime toegang.
Net zoals normale boeken ook herziende drukken krijgen, verwachten wij dat ook met onze handleiding. Maar in tegenstelling tot andere uitgevers, vinden wij het meer dan fair dat onze klanten die nieuwe edities dan gewoon gratis krijgen. Als we in de komende 20 jaar nog 20 edities schrijven, krijgen lezers die dus allemaal gratis toegestuurd.
Zo maken we het voor iedere belegger mogelijk om op een laagdrempelige manier in te spelen op deze enorme groeimarkt. En de aandelen die wij tippen zijn ook gewoon bij brokers zoals DeGiro verkrijgbaar.
Blijf op de hoogte van alle beurs-, marihuana- en cryptonieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>