De VelocityShares Daily Inverse VIX Short Term ETN (XIV) heeft brokken gemaakt onder beleggers. Deze ETF was ontworpen om in te spelen op de dalende volatiliteit van de aandelenmarkt en was een bijzonder populaire ETN. Echter, de forse aandelencorrectie van de laatste dagen zorgde dat deze ETN volledig implodeerde.

Er werd in het verleden al gehint dat inspelen op de forse daling van de volatiliteit op de Amerikaanse aandelenmarkt een bubbel was. En die bubbel is bijzonder snel leeggelopen. Tijdens de sell-off van de aandelenmarkt verloor de XIV 90%.

In de Reddit ‘Trade XIV’ groep was er een belegger die met zijn handen in zijn haren zat. Hij begon 3 jaar geleden te beleggen in deze ETN met $50.000. In die 3 jaar groeide deze belegging uit naar een fortuin van $4 miljoen, inclusief $1,5 miljoen afkomstig van investeerders die in hem geloofden.

Met de implosie van de VelocityShares Daily Inverse VIX Short Term ETN verloor hij alles op 1 dag. De investeerders die in hem geloofden, waren allemaal vrienden en familie.

“The amount of money I was making was ludicrous, could take out my folks and even extended family to nice dinners and stuff. Was planning to get a nice apartment and car or take my parents on a holiday, but now that’s all gone.”

Dit is zijn bewijs.

Succesvol beleggen is nooit op 1 paard wedden

Een ander triestig verhaal kwam er van Silver5005 als reactie op dit Reddit verhaal. Silver5005 ging short op de Amerikaanse aandelenmarkt na de verkiezing van Donald Trump in november 2016.

Doordat hij geen geld meer had om zijn shortpositie aan te houden, liquideerde hij deze belegging op 26 januari 2018. Slechts een paar dagen voor de aandelenmarkt begon te dalen.

Moraal van het verhaal: diversificatie is belangrijk!

Bron: MarketWatch

Foto Credit: iStock