Overcoming-fear3

Gelijk tijdens de eerste handelsweek van dit nieuwe beursjaar werd de toon gezet. Terwijl de beren sinds 2011 al niet meer echt in actie waren gekomen, is die situatie nu geheel anders. De beren hebben de regie weer volledig in handen en dat is ook te zien als we kijken naar de daling bij de wereldwijde indexen. Zo noteren de DAX en de AEX index op dit moment ongeveer 20 procent lager dan de top van vorig jaar. De Shanghai index staat zelfs 45 procent lager. Door deze daling is de paniek onder de beleggers flink toegenomen.

Deze indicator toont aan dat de beleggers nerveus zijn

sentiment-beer-bull

Op de grafiek hierboven kunnen we zien dat op dit moment het ‘Bearish Sentiment’ de afgelopen dagen boven de 45 procent is uitgekomen. Een dergelijke notering hebben we sinds het jaar 2013 al niet meer meegemaakt. Daarnaast kunnen we zien dat het ‘Bullish Sentiment’ is gedaald naar 20 procent, en ook dit hebben we voor het laatst gezien in 2013. Volgens Liz Ann Sonders, van Charles Schwab, is dit negatieve sentiment juist heel positief voor de beleggers.

sp500-resultaat

Sonders doet een beroep op de bovenstaande grafiek. Op deze grafiek is te zien dat de S&P 500 index sinds het jaar 2009 vaak een bodem wist te bereiken toen het ‘Bearish Sentiment’ boven de 45 procent uitkwam en het ‘Bullish Sentiment’  onder de 25 procent. Maar, daarbij moet de opmerking geplaatst worden dat de correcties van de afgelopen jaren slechts correcties waren binnen een Bull Market. Bewegen we vandaag de dag nog steeds binnen een Bull Market, of is dit het begin van een nieuwe Bear Market?

>> In 10 stappen maken wij van u een BEURSMILJONAIR <<