De conservatieve partij van premier David Cameron heeft de Britse verkiezingen gewonnen. Het Britse bedrijfsleven mag in zijn handjes knijpen met deze verkiezingsuitslag. De top van het bedrijfsleven heeft zich naar de verkiezingen toe namelijk ook achter de conservatieven geschaard. Bedrijven lijken te denken dat het herstel van de economie onder deze partij het best zal gedijen. Dat stelt tenminste Paras Anand, hoofd Europese aandelen bij vermogensbeheerder Fidelity. De uitslag van de Britse verkiezingen maakt volgens Anand duidelijk dat ook de Britten in een meer politiek versnipperd landschap leven dan ze denken. Daar zullen ze volgens hem aan moeten wennen.
Britse kwetsbaarheid
‘De uitdagingen die dit met zich meebrengt voor beleggers zijn nieuw en daarom hebben de markten moeite om ze in te prijzen. Vergeleken met de afgelopen 20 jaar zullen sommige sectoren meer kwetsbaar zijn voor eenmalige politieke aanpassingen. Hiermee zullen we rekening moeten houden. De conservatieven hebben onder andere bij verzekeraars en de financiële dienstverleners de duimschroeven al flink aangedraaid.’ De Fidelity-topman zegt verder dat na de uitslag de onzekerheid op de markt wel zal terugkeren. Daarbij spelen 2 dingen een grote rol. Het nakomen van de verkiezingsbeloften en het wel of niet doorgaan van het referendum omtrent het EU-lidmaatschap.
Britse concurrentiepositie
‘Een referendum over het EU-lidmaatschap is veel dichterbij gekomen, ondanks het sterke economische pleidooi om in de EU te blijven. Dit zou de waardestijging van de pond kunnen doen keren, wat waarschijnlijk goed nieuws betekent voor de markt. Internationale bedrijven die in het Verenigd Koninkrijk aan de beurs genoteerd zijn kunnen hiervan profiteren.’ Op korte termijn zal dit voornamelijk door het valuta-effect komen, maar ook op middellange termijn kan geprofiteerd worden door een verbeterende concurrentiepositie. Verder verwacht Paras Anand dat wanneer de eerste feestvreugde onder beleggers eenmaal gedoofd is, de markten opnieuw in een voorzichtigere stemming kunnen komen. ‘Mogelijk komen de rentestijgingen dan weer in het vizier.’ Lees alles over hoe om te gaan met de kansen en uitdagingen van 2015