Het beeld van 2017 is tot dusver behoorlijk eenzijdig. De aandelenmarkten stijgen, terwijl de beweeglijkheid in de markt steeds verder afneemt. Voor traders is dit dus niet de ideale situatie. Zij zijn immers gebaat bij de nodige koersschommelingen. Beleggers denken dat in de nabije toekomst de beweeglijkheid nog verder zal gaan afnemen.

Op dit moment hebben we te maken met een historisch lage beweeglijkheid. De bekendste indicator om de beweeglijkheid in de markt te meten, is de VIX-index. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van See it Market, is te zien dat we sinds de start van dit jaar al bewegen binnen een dalende trend. Op dit moment hebben we te maken met niveaus die we voor het laatst net voor de uitbraak van de financiële crisis hebben gezien.

Beleggers speculeren op verdere afname van de beweeglijkheid

Op de tweede grafiek, wederom afkomstig van See it Market, is te zien dat beleggers zich nog niet echt beseffen dat de huidige koers bij de VIX-index wel erg laag is. Op dit moment staan er immers genoeg shortposities op de VIX-index open. Met andere woorden speculeren beleggers op een verdere afname van de beweeglijkheid.

Het beeld lijkt voor traders dus niet zo rooskleurig te zijn. Het grootste gedeelte van de markt rekent immers op een verder afname van de beweeglijkheid. Toch kan dat juist nu het grootste voordeel voor traders zijn. Juist op de momenten dat iedereen overtuigd lijkt te zijn van een bepaalde richting, doet de markt het tegenovergestelde.