De meeste analisten en economen zijn voorzichtig optimistisch gestemd over de olieprijs. Overigens was dit een jaar geleden ook het geval, toen de olieprijs in het jaar 2016 een stevige bodem wist neer te zetten. Ook het merendeel van de beleggers speculeert op een stijgende olieprijs. Gaat die stijging er daadwerkelijk komen?
Op dit moment is de positieve stemming hoofdzakelijk te danken aan de ontwikkelingen rondom de oliemarkt van de laatste maanden. Een aantal maanden geleden werd duidelijk dat de organisatie van olielanden (OPEC) langer dan verwacht haar productiebeperkingen zal aanhouden. Dit zorgt voor een lager aanbod op de oliemarkt en dat stuwt de prijs van een vat olie uiteraard omhoog. Toch is het verstandig om niet te enthousiast te worden.
Vertrouwen in een stijgende olieprijs is angstaanjagend hoog
Allereerst hebben we te maken met het feit dat de Amerikaanse olieproducenten tegen de huidige olieprijs geneigd zijn om meer olie uit de grond te halen. Aangezien Amerika niet vast zit aan de OPEC-afspraken, kunnen ze op zekere hoogte volledig hun gang gaan. Dit kan dus leiden tot een hoger aanbod.
Ten tweede is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Movement Capital, te zien dat het vertrouwen in een stijgende olieprijs gevaarlijk groot is. Voor het laatst zagen we dit rond maart 2017. Dit optimisme werd destijds opgevolgd door een correctie van -15%. De keer daarvoor hadden we in de zomer van 2014 te maken met een dergelijk groot vertrouwen. Dat was het startsein voor de gigantische crash die volgde.
Ten slotte moeten beleggers niet vergeten dat de productiebeperkingen op dit moment al verwerkt zitten in de koers. Op het moment dat de olielanden zich niet houden aan de gemaakte afspraken, kan de vlam in de pan gaan slaan.