Afgelopen week stonden er een record aantal shortposities open op de VIX-index. Dit betekent dat beleggers massaal speculeerden op een afnemende beweeglijkheid op de financiële markten. En tijdens de eerste handelsdag van deze week werden deze beleggers direct met de neus op de harde feiten gedrukt.

Zondagavond liet Trump tegen alle verwachtingen in weten dat hij de importtarieven voor sommige Chinese producten gaat verhogen van 10 naar 25 procent. En dat was toch wel opvallend te noemen, want vorige week liet het Witte Huis nog weten dat de handelsgesprekken voortvarend verliepen. Als reactie op dit onverwachte nieuws kregen de wereldwijde aandelenmarkten flinke tikken te verduren. Met name de Chinese aandelenmarkten hadden het moeilijk.

Record aantal shortposities stonden open op de VIX-index

Door de prijsval op de wereldwijde aandelenmarkten, laaide de volatiliteit weer flink op. De VIX-index noteerde even op maandag zelfs meer dan 40% hoger. En voor veel beleggers heeft dit geleid tot een flink koersverlies. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Sven Henrich, is namelijk te zien dat er nog nooit zoveel shortposities open stonden op de VIX-index.

Voorheen werd het record, op het gebied van het totale aantal openstaande shortposities op de VIX-index, eind 2017 bereikt. Ook toen werden de beleggers niet veel later geconfronteerd met een noemenswaardige koersval op de aandelenmarkten, en dus een oplaaiende beweeglijkheid.