Onlangs verhoogde de Amerikaanse centrale bank voor het eerst sinds het jaar 2018 de rente. Volgens economen is hiermee het startsein gegeven voor een lange reeks van renteverhogingen. En beleggers lijken daar inmiddels ook van overtuigd te zijn. Zo wordt er op de financiële markten gerekend op 9 Amerikaanse renteverhogingen dit jaar.

Fed-voorzitter Jerome Powell liet tijdens zijn meest recente toespraak weten dat de Amerikaanse economie klaar is voor renteverhogingen. Het is logisch dat Powell met name wijst naar het economische plaatje, maar kenners weten inmiddels wel beter. Omdat de Fed het inflatiegevaar compleet heeft onderschat moeten alle zeilen op dit moment bijgezet worden om de oplopende inflatie te onderdrukken. En juist daarom zal één renteverhoging niet voldoende zijn.

Renteverhogingen kunnen leiden tot beweeglijkheid op de financiële markten

Aangezien het inflatieplaatje tijdens de afgelopen maanden eerder verslechterd dan verbeterd is, houden beleggers inmiddels ook rekening met tal van Amerikaanse rentverhogingen dit jaar. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat beleggers dit jaar nog rekening houden met minstens 8 extra Amerikaanse renteverhogingen. Mocht die verwachting daadwerkelijk uitkomen, dan zou dat betekenen dat de Amerikaanse centrale bank dit jaar 9 keer de rentestand verhoogd heeft.

Een reeks van renteverhogingen kan overigens ook grote invloed op de financiële markten hebben. Zo wist de obligatiemarkt tijdens de afgelopen 12 jaar als gevolg van de dalende rente extreem goede zaken te doen, maar die periode lijkt inmiddels definitief achter de rug te liggen. En ook beleggers zouden achter hun oren kunnen gaan krabben op het moment dat de rente op de spaarrekening toeneemt. Wat dat betreft zullen deze renteverhogingen hoogstwaarschijnlijk niet zonder slag of stoot verlopen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>