Het monetaire tijdperk lijkt langzaam maar zeker tot een einde te komen. De belangrijkste centrale banken hebben reeds aangegeven dat ze hun opkoopbeleid gaan staken en ook wordt er steeds vaker gesproken over renteverhogingen. Inmiddels neemt de kans op twee Amerikaanse renteverhogingen met de dag toe. En dat kan grote gevolgen voor de financiële markten gaan hebben.

Beleggers vrezen voor het einde van de historisch lage rente. Deze vrees is al duidelijk terug te zien binnen de obligatiemarkt. Zo liepen de rentestanden op de Amerikaanse staatsobligaties tijdens de afgelopen maanden stevig op. En volgens diverse analisten is dit nog maar het begin. Op het moment dat de Amerikaanse centrale bank namelijk gas heeft terug genomen, kan de rente nog verder gaan stijgen.

Beleggers vrezen voor renteverhogingen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat beleggers inmiddels de kans op twee Amerikaanse renteverhogingen tot en met juli 2022 inschatten op 60%. En dat terwijl die kans in september nog ongeveer 5% bedroeg. Deze grafiek maakt dus duidelijk dat beleggers definitief afscheid hebben genomen van het tijdperk van lage rentestanden. Met name de stijgende inflatie heeft het sentiment doen verslechteren.

Voor de financiële markten kan dit overigens grote gevolgen gaan hebben. Zo wisten bijvoorbeeld de aandelenmarkten jarenlang sterk te profiteren van de lage rente. Op die manier werden burgers met hun spaargeld min of meer naar de financiële markten gedreven. De historische hoge beurswaarderingen zijn al een gevaar voor de houdbaarheid van de beursrally en de oplopende rente kan daar als extra gevaar aan toegevoegd worden.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>