De afgelopen jaren zijn de mogelijkheden om te investeren in de aandelenmarkten flink toegenomen. Uiteraard kunnen de echte traders onder ons een beroep doen op de vele hefboomproducten die er zijn. Maar, ook voor beleggers die juist willen profiteren van de lange termijn trend, hebben tal van mogelijkheden om te investeren. Regelmatig wordt er gekozen voor een belegging in een ETF.

Een ETF is eigenlijk een mandje met aandelen. De afgelopen jaren zijn het aantal beschikbare ETF’s flink toegenomen. Volgens de data van Bank of America Merrill Lynch zijn de huidige ETF’s goed voor bijna een kwart van het handelsvolume bij de Amerikaanse aandelenmarkten. Drie jaar geleden was dit nog 20%.

ETF’s worden populairder

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Merrill Lynch, is te zien dat door de toename van het aantal beschikbare ETF’s, het passieve deel van de markt ook is toegenomen. Passieve fondsen hebben als doel om min of meer hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde index. Actieve fondsen willen juist de index verslaan.

Het is niet vreemd dat heel wat beleggers gecharmeerd zijn van een investering in een ETF. Op die manier wordt immers het risico verkleind, omdat er indirect belegd wordt in meerdere verschillende aandelen. Zeker voor beleggers die weinig tot geen kennis hebben van aandelen, is dit een geweldig alternatief.