Investeerders blijken meer geld dan ooit te voren te lenen om te investeren in aandelen. De zogenaamde ‘margin debt’ bevindt zich dan ook op recordhoogtes. De marging debt is een maatstaf voor de hoeveelheid geld die investeerders lenen om in de momenteel aanhoudende bullmarkt te beleggen. Het feit dat deze maatstaf, van de hoeveelheid geld die beleggers lenen, stijgt kan enorm negatieve consequenties hebben in wat velen toch zien als een ‘opgeblazen’ markt.
Beleggers lenen kleine 500 miljard
Als dit scenario je angstaanjagend bekend in de oren klinkt, dan is het waarschijnlijk omdat we dezelfde alarmbellen hoorden rinkelen in 2000 en 2007. Dit keer zitten beleggers er echter nog dieper in. De margin debt bereikte in maart de 476,4 miljard dollar: het hoogste niveau ooit gemeten in ruim 50 jaar, meldt NYSE. Maar voordat beleggers nu in paniek vertrekken uit de markt en hun posities verkopen, moeten ze misschien eens luisteren naar wat Chris Kimble te zeggen heeft over deze kwestie. Chris Kimble, van Kimble Charting Solutions blog, zegt namelijk dat pieken wat betreft de margin debt, die een van de kenmerken waren voorafgaand aan een bubbelfase, meestal niet de meest urgente reden tot bezorgdheid waren voor beleggers die de data gebruiken om hun richting te bepalen. Sterker nog, volgens Kimble vertelt het 12- maands voortschrijdend gemiddelde beleggers wat dat betreft veel meer. En voor zover te zien is aan de onderstaande grafiek, is de bullmarkt er nog niet klaar voor te worden getackeld.
‘Het 12-maands voortschrijdend gemiddelde bevindt zich nergens in de buurt van de niveaus in 2000 en 2007 toen aandelen piekten’, zei Kimble, wijzend op het feit dat het niveau zich in het midden van de range van de afgelopen 25 jaar bevindt. ‘Als iemand de niveaus van margin debt gebruikt om te bepalen of hij of zij blootstelling wil aan de aandelenmarkt, moet diegene zich pas zorgen maken wanneer het 12-maands gemiddelde veel hoger was en omlaag bewoog.’ Bevindt de markt zich op een bubbelniveau? Zo zou je je kunnen wapenen tegen aandelenbubbels