Het ‘Stockholm syndroom’ is een term die wordt gebruikt om gegijzelden te omschrijven die beginnen mee te voelen met hun gijzelaars en ze zelfs beginnen te vertrouwen. Dat is ook wat er volgens Bank of America Merrill Lynch gebeurt met beleggers die momenteel vol in aandelen stappen. De gijzelaars? Dat zijn volgens de Bank of America Merrill Lynch de centrale banken.
Beleggers verliezen
De European Equity Strategy van de bank heeft een note naar buiten gebracht waarin stond te lezen dat beleggers eigenlijk alleen maar kunnen verliezen door nu in aandelen te stappen. Wereldwijde aandelen staan dit jaar 5 procent hoger nu beleggers de risico’s omarmen, terwijl de ‘veiligere’ obligatiemarkt dit jaar tot nu toe op een min van 3 procent staat. Dit heeft allemaal te maken met het feit dat investeerders ervan uitgaan dat centrale banken die momenteel enorme hoeveelheden geld in de economieën wereldwijd pompen, het beste met ze voor hebben: het ‘Stockholm syndroom’. Chief investment strategist van BofAML, Michael Hartnett, zei dat beleggers niet zo blind moeten zijn in hun vertrouwen in centrale bankiers. Hij raadt beleggers daarom aan om voorzichtiger te zijn. Harnett en zijn team denken zelfs dat het momenteel een verlies-verlies situatie is voor beleggers die fors inzetten op aandelen.
Beleggers branden vingers
Het eerste scenario van BofAML gaat ervan uit dat centrale banken stoppen met het pompen van geld in de economie, wat volatiliteit zal creëren voor aandelen en dat brengt volgens de bank het gevolg met zich mee dat aandelen dalen en beleggers die zich niet hebben ingedekt tegen dalingen, hun vingers branden. In een alternatief scenario ziet de bank centrale banken voorlopig geld blijven pompen in de economie. In dit geval zou een aandelenbubbel uiteindelijk wel moeten barsten, verwacht de bank, doordat de stijgende aandelenprijzen niet overeenkomen met de groei van de onderliggende economie. Ontdek alle voordelen van goud HIER