
Lang verwacht, en uiteindelijk niet gekomen. De QE-uitbreiding van 60 miljard naar 70 miljard bleek niet in het pakket maatregelen te zitten, en prompt gingen de aandelenkoersen hard onderuit. En handelaren met een shortpositie in de euro waren ook niet blij.
De Europese beurzen gingen in de namiddag hard onderuit na de speech van Mario Draghi. De AEX-index sloot maar liefst 3,7 procent lager op 449,9 punten. De overige Europese beurzen zakten eveneens fors weg. Parijs en Frankfurt verloren 3,6 procent respectievelijk 3,4 procent.
Voor het eerst sinds zijn aantreden waren beleggers teleurgesteld in de ECB-president. Maar is dat wel terecht?
Volgens de ECB doet de Eurozone het beter dan gedacht. En de centrale bank houdt vooral de olieprijs verantwoordelijk voor het gebrek aan inflatie. Bovendien komt de kredietverlening steeds beter op gang.
Zware teleurstelling aandelenbeleggers
Desondanks waren beleggers zwaar teleurgesteld, afgaande op de koersuitslagen. Dat de overige rentetarieven gelijk bleven, was voor beleggers al een tegenvaller. Maar de grootste domper was het uitblijven van extra geld. Het QE-programma blijft 60 miljard per maand en wordt dus niet opgehoogd naar 70 miljard. “Dit is een wellicht een draaipunt in de geschiedenis van de ECB. De reactie van de markt was zo sterk, omdat dit de eerste keer is dat Draghi lijkt te zijn teruggefloten door de haviken,” zo stelt Robert Sinche, analist bij Amherst Pierpont. “Een intern ECB-twistpunt leidt nu tot een externe marktprobleem. Dat is niet niks. Vanaf nu zullen beleggers Draghi’s woorden minder serieus nemen. Ze zullen twijfelen, terwijl er sinds zijn fameuze uitspraak Whatever it takes nooit twijfel was over Draghi.”
Euro knalt omhoog
De euro knalde met maar liefst 2,70 procent omhoog na de speech van Draghi. Valutahandelaren zaten massaal verkeerd met long dollar, short euro. Speculanten hadden weliswaar verwacht dat de dollar zou draaien voor de de Fed-vergadering op 15-16 december in een sell the news trade, maar ze hadden vandaag niet geanticipeerd op een sterke opleving van de euro. De shorts moesten dus razendsnel hun posities sluiten. “Het is een klassiek verschijnsel. Koop het gerucht, verkoop het nieuws,” aldus David Ader, strateeg bij CRT Capital. “Want zeg nou eerlijk, stelde Draghi nu echt teleur?”