Voor veel beleggers is de jaarlijkse dividenduitkering van oliemaatschappijen een zekerheidje. Dit jaar krijgt een deel van de aandeelhouders echter een forse tegenvaller te verwerken: de oliesector keert dit jaar maar liefst 7,4 miljard dollar minder aan dividend uit. Getroffen door de langdurig lage olieprijzen, hebben dit jaar ten minste 12 oliebedrijven besloten om de dividenduitkeringen te verminderen dan wel te schrappen. Volgens berekeningen van Bloomberg lopen de aandeelhouders daardoor een bedrag van 7,4 miljard dollar aan inkomen mis. Het is opnieuw een pijnlijke maatregel voor de industrie, nadat eerder al tienduizenden werknemers werden ontslagen en meer dan 100 miljard dollar aan investeringen werd geschrapt. De dividenduitkeringen, vaak geprezen door aandeelhouders als een stabiel extra inkomen, zullen waarschijnlijk niet snel terugkeren.
Veiligheidsmarge bij dividendaandelen
“Het laat zien dat je noodzakelijkerwijs een veiligheidsmarge moet inbouwen indien je een aandeel hoofdzakelijk voor het dividend aanschaft,” zo stelt Josh Peters, schrijver van de Morningstar DividendInvestor nieuwsbrief. “De maatregelen van diverse oliemaatschappijen laten zien dat de gehanteerde veiligheidsmarge onvoldoende was.”
Het schrappen van dividend is noodzakelijk om de schulden af te lossen en te kunnen blijven groeien, zo lieten onder meer Kinder Morgan, ConocoPhillips en Anadarko Petroleum Corp weten.
Niet alleen Amerikaanse oliemaatschappijen zijn gedwongen om het dividend te schrappen. Ook een Europees bedrijf als het Spaanse Repsol SA keert voor het eerst in 7 jaar geen dividend uit. Het Noorse Statoil ASA komt met een andere oplossing: aandeelhouders kunnen het dividend betaald krijgen in de vorm van aandelen in plaats van cash.
Pijnlijke keuze
Voor kleinere oliemaatschappijen is de maatregel geen ramp, maar voor de oliegiganten zoals ConocoPhillips is het een pijnlijke keuze. “De Exxons en Chevrons zijn zo groot dat ze zichzelf niet als een groeiaandeel kunnen verkopen ,” zo stelt analist Brian Youngberg tegenover Bloomberg. “Het zijn dividendaandelen, en het management weet heel goed dat beleggers ze daarom in hun portefeuille hebben.” Zelfs als de olieprijs weer opveert, zullen oliemaatschappijen niet snel hun dividendbeleid weer aanpassen. Hun prioriteiten liggen bij het aflossen van de schulden en het opbouwen van reserves om een nieuwe crisis goed door te komen. “Het kan dus nog wel meerdere jaren duren voordat het dividendbeleid weer wordt aangepast,” zo concludeert Morningstar’s Peters.
<< Lees alles wat je moet weten over dividendaandelen in de Dividend Automaat >>