Vanavond staat het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank op het programma. De verwachting is dat de Fed voor het eerst sinds het jaar 2018 weer de rentestand gaat verhogen. Beleggers verwachten niet dat dit de laatste renteverhoging zal zijn. Er wordt immers gerekend op 7 Amerikaanse renteverhogingen dit jaar.

De meeste economen zijn het er wel over eens: de Fed zal vanavond de rente gaan verhogen. Er wordt gerekend op een ‘kleine’ verhoging van 0,25% naar 0,50%. Toch waren er de afgelopen tijd nog enkele economen te vinden die rekenden op een gelijkblijvende rente als gevolg van de economische sancties die zijn genomen tegen Rusland. Deze economen hebben, na het verschijnen van de inflatiecijfers, echter hun mening bijgesteld. Om de inflatie af te kunnen remmen zal de Fed wel de rentestand moeten verhogen.

Beleggers houden rekening met een agressiever monetair beleid

Uiteraard weet niemand hoe de financiële markten vanavond zullen gaan reageren op de eerste renteverhoging sinds het jaar 2018, maar het is wel duidelijk dat deze renteverhoging inmiddels in geprijsd zit. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, zelfs te zien dat beleggers niet rekenen op één renteverhoging dit jaar, maar zelfs zeven Amerikaanse renteverhogingen.

Gezien de economische ontwikkelingen is het nog maar de vraag of de Fed dit jaar daadwerkelijk zeven keer de rente gaat verhogen, maar het is wel duidelijk dat beleggers rekenen op een agressiever monetair beleid. En gezien de aanhoudende hoge inflatie lijkt dit nu meer dan ooit nodig te zijn. De aandacht van beleggers zal dus vanavond met name uitgaan naar de toespraak van Jerome Powell.

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>