De Chinese munt – de Yuan – heeft tijdens de afgelopen weken veel waarde verloren. Dit heeft alles te maken met het handelsconflict tussen China en de VS. Trump liet recent nog weten dat er een nieuwe ronde komt waarbij importtarieven verhoogd zullen worden voor Chinese producten. Beleggers verwachten dat de Bank of China zal gaan ingrijpen.

De Chinese economie is nog steeds voor een sterk deel afhankelijk van haar export. Ondanks het feit dat de overheid een transitie wil doormaken van een exportgerichte naar een consumeergerichte economie, blijven de resultaten voorlopig nog uit. Er wordt zelfs gesproken over een vertraging van de Chinese groei.

Bank of China kan het monetaire beleid gaan versoepelen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat niet alleen de Chinese munt het zwaar heeft. De rente op de tweejarige Chinese staatsobligatie is in enkele weken tijd gedaald van een kleine 5% naar bijna 3,5%. En deze daling is te danken aan het feit dat een groot deel van de beleggers rekent op een soepeler Chinees monetair beleid. De Bank of China wil er immers alles aan doen om er voor te zorgen dat de Chinese economie zo weinig mogelijk hinder ondervindt van het handelsconflict met de Verenigde Staten.

De Bank of China lijkt dus op dit moment aan zet te zijn.