retailaandelen beleggersDe retailomzet in Amerika steeg in mei met 1,2 procent, wat redelijk in lijn lag met de verwachtingen. De auto-omzet was met name sterk met een stijging van 2 procent. Het lijkt er dus op dat de omzet uit de consumentensector steeds meer toeneemt, zeker ten opzichte van april. De ‘core’ retailomzet (dat is exclusief auto’s, gas, bouwmaterialen en voedingsdiensten) steeg met 0,7 procent. Dit was beter dan de verwachte 0,5 procent. Voor april werd dit cijfer opwaarts bijgesteld, naar 0,1 procent. Dit suggereert het de bbp-cijfers over het tweede kwartaal in de VS mogelijk ook opwaarts zullen worden bijgesteld. Terwijl dit goed nieuws is, is de retailomzet jaar-op-jaar slechts gestegen met 2,7 procent. Dat is natuurlijk een groei die respectabel is, maar het is te weinig om over naar huis te schrijven.

Retailaandelen versus brede markt

Ondanks de zorgen over een matig eerste kwartaal, hebben retailaandelen het een stuk beter gedaan dan de brede markt. Zo staat de SPDR S&P Retail ETF, een mandje van retailers, op een winst van ruim 3 procent voor dit jaar. Daarmee doet de ETF het een stuk beter dan de S&P 500 die het moet doen met een winst van ruim 2 procent. Toch zijn de stijgers wel vrij beperkt. Om het beter te zeggen; het is tot nu toe dit jaar behoorlijk oneerlijk verdeeld voor retailers. Zo doet bijvoorbeeld de grote Amerikaanse speler Macy’s het oké, maar veel grote warenhuizen, kledingbedrijven en luxe retailers, hebben juist een vreselijk jaar gehad.

Stijgers en dalers tussen retailaandelen

Enkele bekende dalers zijn bijvoorbeeld Michael Kors (-35 procent), Fossil (ook min 35 procent) en Tiffany (min 13 procent). Welke bekende retailers hebben het dan wel goed gedaan? Onder andere de schoenbedrijven Skechers (lees hier over hoe het aandeel dit jaar fors is gestegen) en Foot Locker hebben het goed gedaan. Maar ook auto-onderdelenbedrijven zoals AutoZone, O’Reilly en Pep Boys hebben het goed gedaan. > Belangrijke trends die je dit jaar niet mag missen <