di pinterest 2

Er is een nieuwe investeringstrend die aantoont hoe oververhit de markten zijn geworden als het aankomt op populaire startups in de techmarkt. Zo schreef the Wall Street Journal afgelopen week dat risicokapitaalfondsen zoals FirsMark Capital en Andreessen Horowitz geïmproviseerde ophaalrondes uitvoeren onder een selecte groep investeerders, met name om te investeren in de late rondes van snel groeiende bedrijven met hoge waarderingen, waaronder Pinterest.

Waardering Pinterest

De tijd waarin deze startups soms nieuwe geldrondes realiseren is werkelijk bizar. Zo liet FirstMark recent weten te willen investeren in de laatste ronde van Pinterest, die nog die maand sloot. Maar nu Pinterest wordt gewaardeerd op 11 miljard dollar, meer dan het dubbele van de waarde in mei 2014, was FirstMark niet comfortabel met het doen van de investering voor zijn fonds ter waarde van 225 miljoen dollar. Het fonds zou daarmee te snel in gevaar komen als Pinterest niet zou werken. Dus creëerde, zo meldt the Wall Street Journal, FirstMark een speciaal fonds alleen om te investeren in Pinterest. Het fonds haalde 200 miljoen dollar op bij 7 beleggers in slechts 3 dagen en investeerde dat geld vervolgens naast het geld van het andere fonds.

Risico’s

Deze speciale fondsen staan bekend als ‘special purpose vehicles’ en worden ook gebruikt voor kleinere investeringen. Er zijn echter meerdere risico’s verbonden aan deze belegging. Dit soort venture firms spreidt normaal gesproken namelijk de investeringen over vele bedrijven en door de jaren heen. Beleggen in slechts 1 fonds op 1 moment is voor beleggers dan ook veel risicovoller. Daarnaast zijn de investeerders in dit soort fondsen vaak rijke en particuliere investeerders en zijn het niet de pensioenfondsen of universiteiten die meestal investeren in grote venture firms. Ook is het gevaarlijker om op een later moment nog in te stappen in startups omdat er vaak al veel mensen geld hebben geïnvesteerd en die hoogstwaarschijnlijk eerder in de rij staan, mocht het bedrijf toch niet zo goed gaan als gedacht. Bill Gurley van Benchmark Capital waarschuwde in februari nog voor dit soort investeringen en voegde daar aan toe dat de techmarkt zich in een risicobubbel bevindt. * Dit is een kans in de technologiesector waar wij wél over te spreken zijn *