De afgelopen weken hebben de goud- en zilverprijs de weg terug naar omhoog gevonden. Overigens was deze stijging niet verrassend te noemen, want beide edelmetalen staan er om bekend dat ze vaak tijdens de eerste maanden van het jaar goede zaken weten te doen.

De stijging van de afgelopen weken was echter niet alleen gebaseerd op deze statistiek. Het waren met name de fundamentele aspecten die wisten te zorgen voor een hernieuwde interesse in de goud- en zilvermarkt. De geopolitieke spanningen zijn namelijk verder opgelaaid en als gevolg daarvan vluchten steeds meer beleggers richting de edelmetalen. Deze staan er immers om bekend dat ze bescherming bieden in onzekere tijden.

Beleggers hebben hernieuwde interesse in goud

goud-etf-vluchten

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de openstaande posities in een belangrijke goud-ETF zijn gestegen tot het hoogste niveau in 5 maanden tijd. Volgens Bank of America Merrill Lynch is dit een reactie op de spanningen tussen de VS en Noord-Korea en de onzekerheden omtrent de Franse verkiezingen.

De Amerikaanse zakenbank verwacht dat goud binnen korte tijd de grens van 1.300 dollar zal gaan bereiken. Daarnaast laat Francisco Blanch van Bank of America weten dat goud niet bepaald ‘duur’ geprijsd is. Zeker wanneer we goud vergelijken met bijvoorbeeld aandelen. Ook op dat gebied beschikt de goudmarkt dus nog over voldoende potentieel.