De afgelopen jaren is er een bijzondere trend ontstaan binnen de aandelenmarkten. En deze trend heeft deze keer niets te maken met de stijgende trend waarmee de indices de afgelopen tijd zijn geconfronteerd. Ondanks de geweldige rendementen, lijken beleggers steeds meer opzoek te zijn naar een vorm van zekerheid.

Binnen de beleggingswereld wordt er vaak gesproken over twee vormen van beleggen, namelijk ‘actief’ en ‘passief’ beleggen. Bij actief beleggen heeft de gebruiker als doel om de markt (bijvoorbeeld de S&P 500) te verslaan. Bij passief beleggen neemt de belegger genoegen met hetzelfde rendement als een bepaalde markt. En juist die laatstgenoemde vorm van beleggen heeft de afgelopen jaren flink aan terrein weten te winnen.

Passief beleggen krijgt sterk de voorkeur

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Morgan Stanley research, is te zien dat sinds het uitbreken van de crisis een enorm sterke trend is ontstaan. Sinds het jaar 2008 kozen steeds meer beleggers voor een passief beleggingsfonds. En deze kapitaalinstroom ging ten koste van de actieve beleggingsfondsen.

Het is overigens niet vreemd dat steeds meer beleggers kiezen voor hetzelfde rendement als bij een index. De actieve beleggingsfondsen brengen namelijk flink hogere kosten met zich mee en de afgelopen jaren hebben ze niet bepaald overtuigende rendementen weten te boeken. Voor de winstgevendheid van deze actieve fondsen is dit helaas wel een doorn in het oog.