De afgelopen handelsdagen heeft de oliestier wat tekenen van herstel laten zien. Vanaf het dieptepunt van vorige week gemeten, zijn we enkele procenten in waarde gestegen. Maar, we bewegen nog meer dan 20% onder het niveau dat we aan het begin van dit jaar zagen. Op dit moment hebben dus met name de beren de touwtjes in handen.

Het probleem van de oliemarkt is inmiddels bij iedere belegger wel bekend. De oliemarkt kampt met een groot overaanbod en de OPEC-organisatie lijkt het maar niet voor elkaar te krijgen om dat overaanbod terug te dringen. Ondanks de productieverlaging is het aanbod op dit moment nog steeds vele malen groter dan de vraag. En dat probleem lijkt alleen maar groter te worden nu Amerika volop bezig is met het omhoog halen van olie.

Zijn de beren te verslaan?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat we op dit moment te maken hebben met het hoogste aantal ‘shortposities’ sinds het begin van dit jaar. Volgens Rob Thummel, werkzaam bij Tortoise Capital Advisors LLC, weerspiegelt deze grafiek perfect het negatieve sentiment dat er heerst onder de oliebeleggers. Het grootste gedeelte van de markt denkt namelijk dat de olieprijs nog meer terrein zal moeten gaan inleveren.

Het is duidelijk dat de beren op dit moment aan de winnende hand zijn. Maar, het zomerseizoen is begonnen en normaliter neemt de vraag naar olie rond deze periode toe. Ook is het nog maar de vraag of de Amerikaanse olieproducenten ook tegen de huidige koers bereid zijn om olie naar boven te halen. Het beloven in ieder geval spannende maanden te gaan worden.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>