bernanke_heli Dan deel 2 van het interview van MarketWatch met Bernanke – lees hier deel 1. Zit u nog op uw stoel? Hou u dan goed vast. Een negatieve rente is mogelijk in de VS. Maar volgens Bernanke zal de rol daarvan beperkt zijn. Als er echte problemen ontstaan, ziet Bernanke wel wat in het voorstel van de Britse econoom Adair Turner om de centrale bank een belastingverlaging te laten financieren. Helikoptergeld dus. Bernanke:

Er zijn omstandigheden waarbij dat overwogen kan worden, bijvoorbeeld bij deflatie of wanneer de economie richting deflatie beweegt. Ik denk niet dat dat in de VS nu aan de orde is, maar in het algemeen vind ik het wenselijk om het fiscale beleid van de overheid een grotere rol te laten spelen bij een recessie. Ik snap dat daar politieke barrières liggen. Maar als de Fed-voorzitter de president vertelt dat ze geen wapens meer hebben om de recessie te bestrijden, dan zouden de fiscale autoriteiten goed moeten overdenken hoe ze zouden willen reageren. Het is dus de vraag of de politiek dan actie wil ondernemen.

Zo, die zit. En Bernanke stipt ook nog even de begrotingsproblemen aan die aan de horizon opdoemen. Met name door de stijgende kosten voor de gezondheidszorg. Zolang de inflatie beperkt blijft, voorziet hij geen grote problemen. Maar zo niet? Bernanke:

Als de kosten voor gezondheidszorg opnieuw groeien in het tempo dat ze een paar jaar geleden deden, dan zal dat uiteindelijk het vermogen van de overheid om aan de verplichtingen te voldoen uitdagen.

Horen we Bernanke hier serieus waarschuwen voor een mogelijk bankroet van de VS? Hij zwakt deze zin vervolgens enigszins af door te stellen dat het planbureau van de overheid op de korte termijn geen begrotingsproblemen verwacht. Maar op de langere termijn dan? Superbelegger Stan Druckenmiller waarschuwde een tijdje geleden niet voor niets voor ‘een bubbel in kortetermijndenken die fout gaat aflopen’. Als er een nieuwe recessie komt, dan kan het begrotingstekort snel de min in duiken. Net als tijdens de financiële crisis. Hoe groot is die kans op een recessie eigenlijk? Bernanke:

In deze wereld zijn de rentes laag en is het onderliggende groeitempo traag onder normale omstandigheden. In dat geval is er een iets groter risico op een terugval en hebben de monetaire autoriteiten minder speelruimte om te reageren.

Er is nu dus een verhoogde kans op een recessie. In dat geval gaan we als beleggers nog heel wat beleven als we Bernanke mogen geloven. En dat is nog voorzichtig uitgedrukt.

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>