Richard Bernstein van Merill Lynch komt nu al met 13 voorspellingen voor 2013. Er zitten enkele verrassende vaststellingen tussen:
- Amerikaanse aandelen doen het beter dan aandelen uit de groeilanden, opnieuw: De Amerikaanse bedrijfswinsten blijven op een hoog niveau. De winsten in de groeilanden zullen ook verbeteren, maar in mindere mate.
- Inflatie blijft beperkt, edelmetalen zullen zwak presteren: China heeft een grote overcapaciteit en blijft deze opbouwen. Dit zal de inflatie binnen de perken houden.
- De Japanse Yen zal fors verzwakken: Dit komt voornamelijk door het eerste handelstekort in lange tijd.
- Opmars van overnames met cash: Veel bedrijven hebben weinig geïnvesteerd voor toekomstige groei. Als de economie aantrekt, zullen ze het overtollige cash aanwenden om deze achterstand goed te maken.
- Opmars van Europese aandelen in de tweede jaarhelft.
- Lange termijn rentevoeten blijven dalen in Amerika: De wereldwijde problemen geraken niet opgelost waardoor er geld blijft vloeien naar veilige havens zoals de Amerikaanse lange termijn obligaties.
- Niet-dollar investeringen doen het slechter: De Amerikaanse dollar blijft sterk. Hierdoor verliezen niet-dollar investeringen aan waarde.
- Hedge Funds zien verder geld uit de fondsen vloeien.
- Volatiliteit stijgt eind 2013: De zondvloed aan liquiditeiten heeft de volatiliteit laag gehouden. Dit kan in de aanloop van 2014 veranderen.
- Small en Midcaps doen het beter: politieke stabiliteit, lagere transport- en energiekosten en het verdwijnen van de loonhandicap zorgen voor betere resultaatverbeteringen dan bij grote bedrijven.
- Kleinere banken doen het beter: doordat het huishoudbudget verbetert, een stijging van de vastgoedsector en een lage blootstelling aan deflatie.
- De opportuniteitskost door geen aandelen te bezitten wordt te groot om niet mee te doen.
- Korte termijn obligaties kunnen voor problemen zorgen: beleggers geloven dat korte termijn obligaties een hogere rentevoet én veiligheid bieden. Dit zou in 2013 wel eens kunnen tegenslaan.