Richard Bernstein van Merill Lynch komt nu al met 13 voorspellingen voor 2013. Er zitten enkele verrassende vaststellingen tussen:

 1. Amerikaanse aandelen doen het beter dan aandelen uit de groeilanden, opnieuw: De Amerikaanse bedrijfswinsten blijven op een hoog niveau. De winsten in de groeilanden zullen ook verbeteren, maar in mindere mate.
 2. Inflatie blijft beperkt, edelmetalen zullen zwak presteren: China heeft een grote overcapaciteit en blijft deze opbouwen. Dit zal de inflatie binnen de perken houden.
 3. De Japanse Yen zal fors verzwakken: Dit komt voornamelijk door het eerste handelstekort in lange tijd.
 4. Opmars van overnames met cash: Veel bedrijven hebben weinig geïnvesteerd voor toekomstige groei. Als de economie aantrekt, zullen ze het overtollige cash aanwenden om deze achterstand goed te maken.
 5. Opmars van Europese aandelen in de tweede jaarhelft.
 6. Lange termijn rentevoeten blijven dalen in Amerika: De wereldwijde problemen geraken niet opgelost waardoor er geld blijft vloeien naar veilige havens zoals de Amerikaanse lange termijn obligaties.
 7. Niet-dollar investeringen doen het slechter: De Amerikaanse dollar blijft sterk. Hierdoor verliezen niet-dollar investeringen aan waarde.
 8. Hedge Funds zien verder geld uit de fondsen vloeien.
 9. Volatiliteit stijgt eind 2013: De zondvloed aan liquiditeiten heeft de volatiliteit laag gehouden. Dit kan in de aanloop van 2014 veranderen.
 10. Small en Midcaps doen het beter: politieke stabiliteit, lagere transport- en energiekosten en het verdwijnen van de loonhandicap zorgen voor betere resultaatverbeteringen dan bij grote bedrijven.
 11. Kleinere banken doen het beter: doordat het huishoudbudget verbetert, een stijging van de vastgoedsector en een lage blootstelling aan deflatie.
 12. De opportuniteitskost door geen aandelen te bezitten wordt te groot om niet mee te doen.
 13. Korte termijn obligaties kunnen voor problemen zorgen: beleggers geloven dat korte termijn obligaties een hogere rentevoet én veiligheid bieden. Dit zou in 2013 wel eens kunnen tegenslaan.