Het Witte Huis is niet erg blij met het besluit van de OPEC om de olieproductie met 2 miljoen vaten per dag te verminderen. Consumenten zullen ook geen grote fans zijn, omdat de maatregel de gasprijzen waarschijnlijk zal doen stijgen. Maar er komt één grote winnaar uit deze beproeving: olieaandelen.

Het kartel van grote olieproducenten en zijn bondgenoten, geleid door Saoedi-Arabië en Rusland, heeft woensdag de grootste productieverlaging sinds het begin van de pandemie aangekondigd. De vermindering, die overeenkomt met ongeveer 2% van de wereldwijde vraag naar olie begint pas in november, maar de prijzen kregen onmiddellijk een impuls.

Ook aandelen van oliebedrijven kregen meteen een boost. De energiesector van de S&P 500 – met aandelen als Exxon Mobil, Chevron en Phillips 66 – steeg deze week met bijna 15%, terwijl de index als geheel slechts 3,7% steeg.

Dat komt omdat vermindering van de aanvoer hogere winsten betekent voor energiebedrijven. De productieverlaging zal volgens Morningstar analist Stephen Ellis leiden tot hogere dividenden en aandeleninkopen bij de energiebedrijven.

Uitzonderlijk jaar met torenhoge winsten

Tot nu toe kende aandelen van oliebedrijven een uitzonderlijk goed jaar. Occidental Petroleum steeg, mede door de steun van Warren Buffett, met meer dan 125%. Exxon Mobil en Halliburton stegen respectievelijk met 60% en 25%. Ter vergelijking: de S&P 500 daalde in dezelfde periode met meer dan 20%.

Energiebedrijven in de Verenigde Staten en Europa hebben dit jaar torenhoge winsten geboekt nu de aanbodcrisis de prijzen van ruwe olie doet stijgen.

Energiebedrijven hebben die winsten grotendeels gebruikt om aandeelhouders aan te trekken en te belonen. Grote olie- en gasbedrijven liggen op koers om dit jaar bijna recordhoeveelheden aandelen in te kopen. Uit schattingen van Bernstein Research blijkt dat de zeven grootste bedrijven, waaronder Exxon Mobil, Chevron, BP en Shell, dit jaar $38 miljard aan aandeelhouders zullen teruggeven via aandeleninkopen. Dat zou bijna het viervoudige zijn van de $10 miljard aan buybacks die in 2021 werden voltooid.

De energiesector heeft in het tweede kwartaal eigenhandig de aandelenmarkten gered en lijkt op weg om dit kwartaal hetzelfde te doen. Deze nieuwe OPEC aankondiging zou van 2022 hét jaar van de grote energie kunnen maken.

Bron: CNN
Foto: iStock