Op de valutamarkten was 2015 een bewogen jaar met het opnieuw laten floaten van de Zwitserse frank, de daling van de euro tegenover de dollar, de inzinking van verschillende grondstoffenmunten en de vrije val van enkele munten uit ontluikende markten zoals de Zuid-Afrikaanse rand en de Turkse lira. Maar om de beweging van het jaar te vinden, moeten we de platgetreden paden verlaten en die van de cryptomunt, de bitcoin, inslaan.
Bitcoin haantje de voorste
De bitcoin steeg in 2015 uitgedrukt in dollar 40% in waarde tot boven de 400 dollar. En tegenover de meeste andere munten boerde de virtuele munt, gezien de sterke prestatie van de dollar, zelfs nog beter. Vooral in het tweede semester van vorig jaar kwam de munt tot leven toen steeds meer (Chinese) beleggers het als een interessant diversificatie alternatief vonden. Velen redeneren dat gewone ‘fiat’ munten zoals bijvoorbeeld dollar, yen en euro massaal kunnen worden bijgedrukt door een overheid of centrale bank. Bij de bitcoin is er geen centrale autoriteit die alles registreert en controleert, maar doet de ‘gemeenschap’ dit. Daarenboven won de achterliggende technologie van de bitcoin, de blockchain, fors aan populariteit. En dit bracht weer extra kopers op de been. Ook de gestage toename van het aantal transacties ging niet onopgemerkt voorbij.
Winterslaap voorbij
Niet slecht voor een munt die zich in 2014 en de eerste zes maanden van 2015 in het verdomhoekje bevond. In die periode dobberde de munt tussen de 200 en 250 dollar. Enkele roemruchte diefstallen en een gebrek aan vertrouwen zorgden daarvoor. Tegelijk was er uit de financiële sector veel kritiek op de virtuele munt en maanden veel marktwaakhonden aan tot voorzichtigheid. Maar die kritiek is verstomd en schandalen blijven (voorlopig) uit. Als dit zo kan blijven dan ziet 2016 er gezien de gunstige onderliggende tendensen wederom veelbelovend uit.