De psychologie van geld verliezen met beleggen. Hoe overtuigd we allemaal zijn dat we steeds de juiste aandelen kopen, het loopt niet altijd zoals we op voorhand hadden gedacht. En geld verliezen met beleggen doet iets met een mens. En waarom? Zelfs Warren Buffett of Carl Icahn maken wel eens fouten en toch durven veel beleggers hun fouten niet toe te geven. Uiteindelijk verliest iedereen wel eens geld met beleggen. Belangrijker is echter hoe we daar mee omgaan. De eerste fout die veel beleggers maken is hun portefeuille te negeren eens ze in het rood staat. Maar in feite is dit het ergste dat u kunt doen. Wanneer de verliezen er zijn, is het tijd om op te staan en actie te ondernemen. Diegenen die lijdzaam toezien hoe hun portefeuille in waarde daalt, maken dikwijls nog grotere verliezen. Doe er dus iets aan. Dit wil zeggen: neem uw verlies of verhoog de inzet. Niets doen en de verliezen opstapelen is geen optie, want het zal nog veel slechter worden alvorens het beter wordt. Als het al beter wordt. Zo zei Jared Dillan:
Financiële markten zijn als een oorlog. U moet iedere dag opstaan en klaar zijn om te vechten. U kunt geen pauze nemen van het gevecht tegen de financiële markten, tenzij u uw hele portefeuille verkoopt.
Geld verliezen met beleggen is vooral een opportuniteit
En ander probleem waar veel beleggers mee worstelen, is dat men verliefd wordt op een aandeel. Beleggers kunnen zich emotioneel hechten aan een aandeel terwijl het niet meer is dan een ticker op een computerscherm. Beleggers willen hun idee beschermen, alsof zij diegene zijn die de parel gevonden heeft. En niemand wil toegeven dat zijn idee verkeerd was. U moet dus uw demonen bevechten en uw portefeuille in het oog houden. Daarna hebt u 2 keuzes: verliezen nemen of u kunt wachten op het herstel. Maar de financiële markten zijn meedogenloos voor diegenen die willen wachten. De pijn van het verlies blijft, neemt toe, wordt ondraaglijk tot men alsnog overstag gaat en verkoopt … op het meest slechte moment. Dat is wat de financiële markten doen met beleggers zonder een plan. Wanneer men verliezen moet slikken, raakt men gedemoraliseerd. Maar dit is het slechtst mogelijk moment om gedemoraliseerd te worden. Wanneer de markt volatiel is, ontstaan er vooral kansen. De jaren 2000 en 2008 hebben veel schade aangericht bij de beleggers en toch leert de geschiedenis dat correcties van 10% tot 20% vooral kansen biedt. Sta op, vecht en grijp die kansen met beide handen, aldus Dillan. De beste remedie tegen geld verliezen met beleggen, … is de BeursBijbel lezen.