Caution-Bail-in Nu het feestgedruis is gaan liggen en de eindejaarskater is doorgespoeld, kunt u zich gaan opmaken voor een nieuw financieel jaar. Weet dat bij de aanvang ervan altijd wel het één en het ander verandert. Dit is in 2016 niet anders. Een zeer ingrijpende wijziging, die wat onder de radar is gebleven, is dat de bail-in regels in de Europese Unie op 1 januari 2016 van kracht zijn geworden.

Wat is dat precies?

Alles draait eigenlijk om hoe een bank in nood moet worden ondersteund. Tijdens de financiële crisis in 2008 kwamen belastingbetalers en overheden met miljarden over de brug, de zogenaamde bail-out. Vanaf nu moeten bij moeilijkheden van een financiële instelling echter eerst andere belanghebbenden worden aangesproken zodat de overheid niet direct met geld moet komen aanzetten, de zogenaamde bail-in. Concreet passeren voor de eerste 8% van de bankverplichtingen eerst de aandeelhouders en houders van achtergestelde leningen de revue (via afwaarderingen en omzetting in aandelen), daarna de bezitters van gewone bankleningen en ten slotte spaarders die meer dan 100.000 euro bij de bank in kwestie aanhouden. Eenmaal die 8% wordt overschreden en de eerste nood is geledigd, staat het depositogarantiefonds (nationaal of Europees), waar banken verplicht jaarlijks geld in deponeren, als volgende in de pikorde. Pas uiteindelijk daarna kan de overheid met belastinggeld voor de in moeilijkheden verkerende bank opdraven

Hoger risico

Het moge duidelijk zijn dat door de invoering van deze regels het aanhouden van bankaandelen en bankobligaties extra risico met zich meebrengt. Ook de spaarder die meer dan 100.000 euro bij één bepaalde bank aanhoudt (tegoeden op zichtrekeningen, spaarrekeningen en andere spaarproducten), loopt extra in het zicht. Een deel ervan kan worden geconfisqueerd zoals trouwens is gebeurd bij de redding van de Cypriotische banken in 2013. Belangrijk om weten is dat de effecten- en fondsenportefeuille niet meetellen in die berekening. U bent en blijft sowieso eigenaar van die effecten en deze kunnen niet worden aangeslagen om in de noodlijdende bank te pompen.