Door de onzekerheden omtrent de Brexit zou je denken dat het Britse pond rake klappen aan het krijgen is. Dat is alvast niet het geval, de munt doet het namelijk behoorlijk goed tegenover de Amerikaanse dollar. De vooruitzichten voor het Britse pond zijn positief, voornamelijk als de ‘European Union withdrawal bill’ volgende week wordt goedgekeurd.

Verschillende marktkenners en expert zijn het erover eens, de onzekerheid omtrent de Brexit heeft geen positieve invloed op het Britse pond en maakt beleggers minder enthousiast om te handelen in deze valuta. Maar Derek Halpenny, die aan het hoofd staat van het wereldwijde marktonderzoek bij MUFG, ziet dat de situatie aan het veranderen is in het voordeel van het pond.

Halpenny zijn vooruitzichten voor het pond zijn positief, deels omdat de kans groot is dat de Europese Unie de ‘withdrawal bill’ zal goedkeuren maar ook omdat de politieke spanningen in het Britse parlement wat gekalmeerd zijn de laatste weken.

If we get beyond Tuesday/Wednesday without any major surprise in parliament and if the EU accepts the document now in its possession the prospects for the pound will suddenly brighten again.

GBP/USD

De GBP is sinds april dit jaar flink naar beneden getuimeld tegenover de Amerikaanse dollar. Begin juni is daar verandering in gekomen en werd het neerwaartse trendkanaal doorbroken. Het technische plaatje ziet er dus beter uit voor het Britse pond maar de munt noteert nog altijd onder het gemiddelde gezien over een tijdspanne van 30 jaar.

Volgens een analyse van Reuters zou de GBP in een stijgende trend zitten. Het Britse pond kan volgens hun richting 1,41 dollar gaan de komende 12 maanden. Dat komt in de buurt van de piek in midden april maar dat is nog ver weg van één van de absolute pieken van vóór het Brexit-referendum.

Bronnen: CNBC

Foto: George Hodan – PDP