Goldman

De voorspellingen en kreten van aandelenanalisten en –strategen lijken de laatste tijd nog maar 2 kanten op te bewegen: of ze zijn voor aandelen uit de VS of voor aandelen uit Europa. Zo was het vorige week een van de meeste slechte weken van dit jaar voor Europese aandelen doordat de euro wist op te klimmen ten opzichte van de dollar. Wat de visie van Goldman Sachs en Roubini Global Economics betreft, was de stijging van de euro slechts een tijdelijk iets en zal de munt verder verzwakken, wat volgens de experts positief is voor aandelen uit de regio.

Goldman adviseert valutahedge

Fondsmanagers die wereldwijd beleggen zouden gebruik moeten maken van de mogelijkheid van een valutahedge en daarbij vooral moeten beleggen in Japan en Europa. Op aandelen uit de VS zouden ze juist onderwogen moeten zijn, zo is althans het advies van Goldman Sachs-strategen die onder leiding staan David Kostin. De strategen voorspellen een stijging van 11 procent voor de Japanse Topix index en voor de Stoxx Europe 600 in de komende 12 maanden. Voor de Amerikaanse Standard & Poor’s 500 Index verwachten ze over 12 maanden een stand van 2125 punten.

Goldman voorspelt daling euro

Hoe belangrijk die valutahedge daarbij is? Volgens Goldman is dat behoorlijk. De bank voorziet voor de euro en de yen namelijk dalingen van respectievelijk 15 en 9 procent in de komende 12 maanden. De stijgingen die ze verwachten in dollartermen, zouden slechts neerkomen op een winst van 2 procent voor de Topix en zelfs op een verlies van -4 procent voor de Stoxx 600. Een meer simpelere manier om te handelen op de visie van Goldman Sachs zou dus zijn om short te gaan op de euro en de yen. Let goed op deze zaken in 2015