De Amerikaanse bankenreus Bank of America heeft een systeem ontwikkeld om de volgende beurscrash te voorspellen. De laatste 11 keer dat dit systeem een rood signaal gaf, volgende 11 keer een beurscrash. Momenteel staat het signaal op donker oranje. In dat geval is de kans bijzonder groot dat er een beurscrash volgt binnen de 21 maanden, aldus de bank.

Begin dit jaar stonden 11 van de 19 signalen die een beurscrash ‘garanderen’ op rood. In mei steeg dit al naar 13 signalen. Vandaag staat de teller op 14. Dit betekent dat 74% van de signalen op rood staat. Wanneer deze ratio boven de 80% stijgt, volgde in het verleden steeds een beurscrash. Er moet met andere woorden nog 1 signaal van groen naar rood veranderen om een beurscrash te krijgen volgens het model van Bank of America.

Volgens de bank zijn individuele indicatoren niet representatief om een beurscrash te voorspellen, maar een samenloop van signalen wel:

“We compiled a list of bear market signposts that generally have occurred ahead of bear markets. No single indicator is perfect, and in this cycle, several will undoubtedly lag or not occur at all. But while single indicators may not be useful for market timing, they can be viewed as conservative preconditions for a bear market.”

3 Crypto Kooptips

Beurscrash komt steeds dichterbij

De 19 signalen van het Bear Market Signal van Bank of America hebben al een stevige trackrecord sinds begin deze eeuw. De vorige 11 Bear Market signalen voorspelden al 11 keer juist dat de aandelenmarkt een correctie zou ondergaan.

De indicator was zowel correct op het gebied van timing als van correctie.

De geschiedenis leert dat 14 van de 19 signalen er op wijzen dat een beurscrash ‘gegarandeerd’ is binnen de 21 maanden. 4 van de 7 vorige stierenmarkten piekten wanneer alle 19 signalen op rood stonden. De andere 3 keren was het voldoende voor de markt om te pieken bij 15 tot 18 signalen.

De signalen die nu nog op groen staan zijn:

  • Krappere kredietvoorwaarden
  • Een rendement van de S&P 500 boven 11% in de afgelopen 12 maanden
  • De sell side indicator
  • FMS cash niveaus
  • Inverte rentecurve.

Bron: Zerohedge

Foto Credit: iStock