De beursgang van Uber is de meest geanticipeerde IPO van dit jaar tot nu toe. De financiële wereld keek vol verwachting naar wat het aandeel zou doen op zijn eerste beursdag, maar dat draaide even uit op een sisser. Het aandeel trok tegen 45 dollar naar de beurs maar verloor op zijn eerste dag ruim 7 procent van zijn waarde.

Na Facebook zou dit de meest geanticipeerde IPO zijn, de beursgang van Uber. Wat een heugelijke dag moest worden, draaide uit tot een dag om snel te vergeten. Het aandeel trok tegen 45 dollar naar de New York Stock Exchange maar sloot de handelsdag af aan 41,57 procent.

Beursgang

Het bedrijf werd voor zijn beursgang gewaardeerd op 75,46 miljard dollar, dat is een flink pak lager dan ze eerst in gedachten hadden toen ze de Initial Public Offering vorig jaar aankondigde. Ze waren eerst van plan om tegen een waarde van 120 miljard naar de beurs te trekken, gezien de reactie op de beurs vrijdag, zou dit zeker een slecht idee zijn geweest.

Nu, de timing om naar de beurs te trekken kan uiteraard beter. Ze zitten middenin de wervelwind die wordt gecreëerd door Donald Trump zijn tweets over de handelsoorlog met China. Het beurssentiment is al een weekje wat minder dan de afgelopen weken en maanden.

I don’t think that we’re smart enough to try to judge the market. … We weren’t optimizing to have the best opening price or the opening day. We’re really looking for how the stock continues to trade over time and that’s what we’re building for.

CFO Nelson Chai noemt het een ruig dagje op de beurs en had zich uiteraard een andere beursgang ingeprent. Enkele dagen geleden werd zelfs geopteerd om de IPO uit te stellen gezien de huidige situatie op de markten. Maar de daling van 7,62 procent valt in dit geval goed te relativeren.

Bronnen: CNBC

Foto: Freestocks.org – Flickr