De olieprijs sloot tijdens de afgelopen week voor de tweede week op rij de week lager af. En door deze daling is de steunlijn onder vuur komen te liggen. En een dalende olieprijs kan ook grote gevolgen hebben voor de aandelenmarkten.

De olieprijs wist net als de meeste beurzen aan het einde van 2018 een stevige bodem neer te zetten. Sinds dat moment is de prijs voor een vat olie met meer dan 50% in waarde gestegen. Ook de wereldwijde aandelenmarkten wisten in deze periode bijzonder goede zaken te doen.

Dalende olieprijs kan roet in het eten gooien voor beurzen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van TLSS, is te zien dat er al maanden sprake is van een sterke correlatie tussen de S&P 500 index en de olieprijs. Toen de olieprijs in oktober richting het zuiden draaide, werd Wall Street ook geconfronteerd met een forse correctie. Tevens wisten beide financiële instrumenten rond hetzelfde moment, aan het einde van december, een bodem neer te zetten.

Opvallend genoeg blijft Wall Street echter op dit moment beter liggen dan de olieprijs. Maar, de vraag is of dat in de nabije toekomst ook zo zal blijven. Indien de correlatie van de afgelopen maanden in stand blijft, kan een dalende olieprijs immers grote gevolgen gaan hebben voor Wall Street.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>