De reële groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product kwam in het eerste kwartaal van 2017 uit op een stand van 1,2%. Deze groei was beduidend lager dan waar we de afgelopen kwartalen mee te maken hebben gehad. Daarom vragen steeds meer mensen zich af of dit het kantelpunt is voor de Amerikaanse economie.

Volgens Michael Pearce, van Capital Economics, is er geen reden om ons zorgen te maken over de Amerikaanse economie. Volgens Pearce is de kans groot dat de groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product dit kwartaal zal gaan uitkomen tussen de 2,5 en 3 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Geen zorgen over Amerikaanse economie

us-economie-kantelpunt

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van MarketWatch, is de teleurstellende groei van het afgelopen kwartaal in beeld gebracht. Voor deze tegenvallende groei zijn volgens de kenners meerdere redenen te geven.

Zo laat Jeffry Bartash van MarketWatch weten dat de lage groei van het eerste kwartaal van 2017 te maken had met een tijdelijke terugval in de consumentenuitgaven. Met name de autosector heeft daar zwaar onder geleden, want de autoverkopen bewegen binnen een dalende trend.

Daarnaast ontvingen de Amerikanen later dan verwacht hun belastingteruggaaf, wat een reden kan zijn voor een verschuiving in de uitgaven. Normaliter zouden we deze uitgaven in het tweede kwartaal weer terugzien. Ook Bartash maakt zich weinig zorgen over de Amerikaanse economie.