De eerste handelsdagen van de maand oktober zijn beweeglijk verlopen. De aandelenmarkten moesten flink terrein inleveren en bij sommige indices werd er grote schade aan het technische plaatje aangericht. Zet de daling door of mogen we rekenen op een stevige bodem?

Steeds meer beleggers beginnen zich af te vragen wat nou precies de ‘trigger’ van deze daling was. Eigenlijk was het een combinatie van onprettige omstandigheden. Tevens bewegen we ook nog binnen een beursmaand die bij een groot deel van de beleggers bekend staat als de ‘crashmaand’.

Komt er een crash? Of eindigen we in het groen?

Voor de beleggers onder ons die denken dat dit het begin is van een grote daling, heeft Bespoke Investment Group een mooie grafiek. Op de bovenstaande grafiek is namelijk te zien dat de koersbeweging bij de S&P 500 index voorlopig deze maand sterk correleert met de maand oktober in het jaar 1987. Als de correlatie ook de komende tijd weet stand te houden, moeten we vrezen voor een regelrechte crash.

Voor de beleggers onder ons die denken dat dit slechts een correctie is, heeft Bespoke Investment Group ook een mooie grafiek. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat de S&P 500 index tevens sterk correleert met het jaar 2014. En mocht die correlatie standhouden, dan zouden we zelfs deze maand in het groen kunnen sluiten!

Voor welk scenario ga jij?