De verstoringen in de supply chain zorgen al enkele maanden voor problemen in het bedrijfsleven. Volgens Moody’s Analytics zullen de problemen nog groter worden en kan dit ervoor zorgen dat de groei van de Amerikaanse economie vertraagt.

Om de logistieke druk op de economie te meten, heeft Moody’s onlangs een stressindex voor de toeleveringsketen in de Verenigde Staten gecreëerd. Deze is samengesteld ui verschillende maatstaven voor productie, voorraden en vervoer. De index is in augustus gestegen tot 135,9 tegen een pre-pandemisch niveau van ongeveer 100.

Volgens Moody’s wijzen de eerste tekenen op een nieuwe stijging van de supply chain stress index voor september, gedreven door verdere prijsstijgingen.

Pete Buttigieg, minister van Transport, erkende woensdag dat ondanks de inspanningen van de regering-Biden om de knelpunten aan te pakken, het tijd zal kosten om de supply chains weer normaal te krijgen.

Matt Colyar, econoom bij Moody’s stelt:

Alles gaat de verkeerde kant op. Er zijn geen lichtpuntjes.

Vertraging economie

De logistieke nachtmerrie vormt een serieuze hindernis voor het economisch herstel van de Covid-19 pandemie. Moody’s waarschuwde dat wanneer de verstoringen blijven aanhouden, dit ertoe zou kunnen leiden dat de Amerikaanse economie trager zal groeien dan eerder voorspeld.

Gehinderd door een tekort aan materialen en arbeidskrachten is de industriële productie in de Verenigde Staten in september onverwacht gedaald. De industriële productie meet alles van verwerkende industrie en mijnbouw tot elektriciteits- gasbedrijven.

Tegelijkertijd waarschuwde Moody’s dat de stress in de supply chain de inflatie hoog dreigt te houden. De consumentenprijzen stegen in september met 5,4%, wat de snelste stijging is in 12 maanden sinds 2008.

Bron: CNN
Foto: iStock