maxresdefault

De survival of the fittest in de mijnbouwindustrie is in volle gang. Nadat eerder al Rio Tinto forse maatregelen had aangekondigd, is het nu de beurt aan rivaal BHP Billiton om een duidelijk signaal af te geven: het dividend wordt voor het eerst in 15 jaar geschrapt om zo meer geld vrij te maken voor mogelijke overnames. BHP stond al enige tijd onder druk van krediettoezichthouders en beleggers om het dividend te schrappen, zodat het bedrijf zich beter kan focussen op de groei. De aangekondigde maatregel zal, in combinatie met andere kostenbesparingen, naar schatting zo’n 10 miljard dollar vrijmaken. De mijnbouwgigant heeft met name interesse in de aankoop van koper- en olieprojecten. “Beleggers hebben in de afgelopen maanden een duidelijke boodschap aan BHP meegegeven: schrap het dividend en focus op groei, ga op overnamepad,” zo zei Peter O’Connor, analist bij Shaw and Partners, tegenover Bloomberg. “Dit is een goede stap in die richting. Dat gezegd hebbende, de volgende stap is een stuk lastiger. Overnames zijn enorm gecompliceerd. Het is lastig om de juiste projecten tegen de juiste prijs over te nemen.”

Veel concurrentie voor BHP

BHP zal veel concurrentie ondervinden in de zoektocht naar aantrekkelijke projecten. Zo heeft rivaal Rio Tinto ook duidelijk gemaakt dat het bedrijf buitenkansjes in deze markt niet wil laten lopen. En eerder deze maand betaalde Sumitomo Metal Mining maar liefst 1 miljard dollar aan Freeport-McMoRan voor een groter belang in een kopermijn in Arizona. Daaruit blijkt dat er nog altijd gezonde prijzen worden betaald voor hoogwaardige projecten. “We hebben altijd interesse in zogenaamde tier-one projecten,” zo zei CFO Peter Beaven tegenover Bloomberg. “Maar tier-one operaties zijn zeldzaam in de mijnbouwsector en dus laten bedrijven ze niet snel gaan.”

Tier-one niet snel in de verkoop

De kans dat BHP zo’n hoogwaardig project binnen kan halen is dan ook niet groot: “Het water moet tot aan de lippen komen, eer een mijnbouwbedrijf wordt gedwongen om een tier-one project in de verkoop te doen,” aldus Beaven. Desalniettemin zal de grondstoffengigant goed blijven uitkijken naar dergelijke projecten, zo laat topman Andrew Mackenzie weten. “Het nieuwe dividendbeleid betekent dat we meer geld beschikbaar hebben, voor het moment dat er opeens wel één of meerdere tier-one projecten op de markt beschikbaar komen.”

Meer weten over kansen in de mijnbouwsector? Bekijk hier ons Grondstoffenrapport