De Biden-regering heeft aangekondigd dat het scherpe tariefverhogingen zal doorvoeren op importproducten uit China, waaronder elektrische voertuigen, batterijen en halfgeleiders. De actie is bedoeld om Amerikaanse banen te beschermen te midden van de aanstaande verkiezingen in november.

Nieuwe tarieven voor Chinese goederen

De tarieven zullen gelden voor $18 miljard aan Chinese producten, met name in strategische sectoren zoals aluminium, staal en kritieke mineralen.

Het Witte Huis verklaarde dat deze stap essentieel is om de historische investeringen in banen te behouden die zijn voortgekomen uit het beleid van president Biden.

Volgens Lael Brainard, adviseur economische zaken van het Witte Huis, is de actie gericht op het voorkomen van oneerlijke concurrentie:

China gebruikt hetzelfde spelboek om zijn eigen groei te stimuleren ten koste van anderen.

Toenemende druk en onderzoek in Europa

De tarieven op Chinese EV’s zullen dit jaar worden verhoogd tot 100%, terwijl die op halfgeleiders vanaf 2025 zullen verdubbelen.

Dit kan gevolgen hebben voor investeringen in technologische ontwikkelingen. Greta Peisch, voormalig juridisch adviseur van het Amerikaanse handelsvertegenwoordigingskantoor, merkt dit ook op:

Om onze investeringen te behouden, moet er een gelijk speelveld zijn.

De stap van de VS komt op een moment dat China onder druk staat vanwege soortgelijke acties elders. De Europese Commissie onderzoekt ook de import van EV’s uit China en overweegt de tarieven op deze producten te verhogen.

Bron: Financial Times
Foto: iStock