China een-kind beleid Aan het begin van het beursjaar 2015 sprak iedereen nog over de grote kansen die er bij de Chinese beurs te vinden waren. De Chinese beurs was namelijk aan het einde van 2014 met tientallen procenten in waarde gestegen en de verwachting was dat deze trend zich ook in 2015 zou gaan doorzetten. Maar, zoals we weten komt aan elk sprookje vroeg of laat een einde. En ook dit Chinese sprookje liep uiteindelijk niet zo goed af. Rond de zomer van 2015 werd een dalende trend in gang gezet en deze trend wist uiteindelijk te zorgen voor een koersdaling van bijna 50%. Als gevolg van deze crash besloot de Chinese overheid verdergaande maatregelen door te voeren om de vlucht uit Chinese aandelen tegen te gaan. Maar, deze maatregelen hebben niet echt geleid tot een succes.

Grote kapitaalvlucht uit de Chinese beurs

china-markt Zo kunnen we op de bovenstaande grafiek zien dat er de afgelopen weken een kapitaalvlucht uit China is geweest van meer dan 1 biljoen dollar. Het is dus duidelijk dat het optimisme dat aan het begin van vorig jaar nog duidelijk aanwezig was, ruimte heeft moeten maken voor extreem pessimisme.

Het verleden leert ons echter dat we vooral hebzuchtig moeten zijn als andere mensen angstig zijn. En van die angst is op dit moment sprake binnen de Chinese aandelenmarkt. Maak geen onnodige beursfouten! Lees de gratis BEURSBIJBEL…