banenrapport VSHet banenrapport over januari uit de VS viel tegen,wéér tegen nadat december ook al ver onder de verwachting lag. En dat zou aan ‘slechte weersomstandigheden’ liggen. Welnu, dat is onzin. De VS heeft, net als Europa, banen nodig, veel banen. Het jongste banenrapport (nonfarm payroll report) dat gisteren uitkwam, viel behoorlijk tegen: 113.000 banen, versus verwacht circa 180.000. Nog even ter herinnering: het banenrapport over december 2013 liet een toename van het aantal jobs zien met slechts 75.000. Dat cijfer is gisteren opwaarts bijgesteld, met een luttele 1.000 banen. Nóg een tegenvaller.Als doekje voor het bloeden bleek het officiële werkloosheidspercentage teruggelopen van 6,7 procent tot 6,6 procent, maar dat cijfer is weinigzeggend. Wall Street reageerde slechts zeer kortstondig negatief, de markt besloot al snel dat het tegenvallende banenrapport over januari te wijten was aan ‘slechte weersomstandigheden.’ Vooropgesteld: de VS kampt met een barre winter. Daar is geen discussie over mogelijk. Dat dit de reden is voor het tegenvallende banenrapport, staat wél ter discussie. Het volledige nonfarm payroll report vindt u hier.

Banenrapport opnieuw een domper

Wall Street trok zich werkelijk niets aan van het tegenvallende banenrapport vrijdag en sloot fors in de plus. De markt besloot dat de tegenvaller alles te maken had met het barre winterweer dat de VS teistert en dat het cijfer dus niet als maatgevend kon worden beschouwd. Goud profiteert van slechte en onzekere marktomstandigheden. Wilt u meer weten, download dan hier onze gratis GOUDGIDS Dat lijkt logisch, en de barre weersomstandigheden zullen ongetwijfeld wel een (negatieve) rol hebben gespeeld, maar de uitleg die Wall Street eraan gaf is toch te gemakkelijk. Als er één sector is die zwaar beïnvloed wordt door het weer, dan is het de bouwsector wel. En laat nu net die sector per saldo 48.000 banen hebben gecreëerd over januari. En dat betekent dus dat er de nodige vraagtekens kunnen worden gesteld bij de verklaring van ‘slechte weersomstandigheden’ als oorzaak voor de tegenvaller.

Marktreacties

David Ader, chief treasury strategist bij CRT Capital, vindt het dan ook een ‘raar banenrapport.’ Hij stelt dat het rapport noch bullish, noch bearish is, maar vooral erg raar. Normaliter is het banenrapport gebalanceerd volgens hem, maar nu is er vooral sprake van grote, onverklaarbare anomalieën. Ook bij Daniel Greenhaus, chief global strategist bij BTIG, wil de verklaring dat het slechte weer het banenrapport parten heeft gespeeld, er niet in. Het is in zijn ogen een slecht rapport wat niet noodzakelijkerwijs te linken valt aan de strenge winter in de VS. Ward McCarthy, chief financial economist bij Jefferies, meent dat het slechte weer sowieso een rol heeft gespeeld en dat dit nog wel wat langer het banencijfer (negatief) zal beïnvloeden.  De onderliggende economie van de VS is in zijn optiek sterker dan het banenrapport suggereert. De ogen zullen, hoe kan het ook anders, wederom gericht zijn op de Federal Reserve. Hoe ziet de Amerikaanse centrale bank de twee tegenvallende banencijfers op rij, en zal dit het huidige tapering beleid op losse schroeven zetten of niet. Wall Street kan weer volop speculeren, het woord is aan Janet Yellen.