gross_failliet De bekende obligatiestrateeg Bill Gross probeert in zijn laatste opiniestuk de Amerikanen wakker te schudden. Niet dat hij veel hoop heeft. Joe Sixpack heeft het te druk met afleiding zoeken in de hedendaagse brood en spelen. En in apps, niet te vergeten. Maar Amerika zit diep in de schulden, aldus Gross. De eindafrekeningen zullen zich vroeg of laat toch een keer aandienen. Gross:

En dan heb ik het in het bijzonder over de verplichtingen van de babyboom-generatie: gezondheidszorg, particuliere pensioenen, sociale zekerheid en de onschatbare kosten van klimaatverandering.

En dat is vooral een demografisch probleem. De VS mag dan minder snel vergrijzen dan bijvoorbeeld Japan, Italië of Taiwan, maar er zijn volgens de strateeg genoeg pensionado’s die meer aandacht en gezondheidszorg nodig hebben dan baby’s. Gross somt een aantal feiten op:

De Amerikaanse overheid heeft momenteel $ 16 biljoen aan schuld uitstaan, ofwel 100% van het bbp. De huidige verdisconteerde waarde van de verplichtingen in Medicaid ($ 35 biljoen), Medicare ($ 23 biljoen), en Social Security ($ 8 biljoen) voegen, onder de huidige programma’s, nog eens $ 66 biljoen ofwel 400% van het bbp aan de schuld toe.

gross_chart_dependency

We zijn failliet en we hebben het zelf niet eens door, zo concludeert Gross. En reken maar niet dat een nieuwe app deze schulden op magische wijze kan laten verdwijnen. Sommige – met name Republikeinse – politici, zoals Paul Ryan, roepen wel op om de groeiende overheidsschuld aan te pakken. Het punt is alleen dat de schuld in wezen een demografisch probleem is, niet een financieel probleem. Er zijn te weinig jongeren die voor teveel baby-boomers moeten zorgen. Dat is niet puur in geld uit te drukken. De doktoren moeten er simpelweg wel zijn. Net zoals we elektriciteit nog amper op kunnen slaan, kunnen we deze kwestie ook niet simpelweg oplossen door geld te sparen voor de toekomst. De diensten zullen gewoon duurder worden als er te weinig mankracht is, zo legt de strateeg uit. Wat zijn de implicaties voor beleggers? Gross:

Westerse landen kunnen en moeten een groeiend deel van hun financiële activa naar opkomende markten verplaatsen om de demografische rekeningen thuis te betalen. Het is ook logisch dat als de lonen stijgen door toenemende vraag naar schaarse arbeiders, inflatie het waarschijnlijke gevolg is. Beleggers doen er dan goed aan vaste rentecoupons te mijden en bijvoorbeeld te krijgen naar inflatie-beschermde staatsobligaties (TIPS). En natuurlijk zou qua sectoren de gezondheidszorg moeten floreren.

<<< Ontdek een NIEUWE kijk op beleggingsfondsen >>>