gross Bill Gross denkt dat de marktomstandigheden rijp zijn voor een significante liquiditeitscrisis. Hij wijst daarbij naar zijn vroegere bedrijf als potentieel middelpunt van de aanstaande storm. In zijn maandelijkse note aan investeerders vertelt de fondsmanager van Janus Capital Group dat hij 6 specifieke triggers ziet voor een gebeurtenis waarin er niet genoeg kopers zullen zijn om aan te verkopen in een obligatiemarkt vol paniek.

Waarschuwing Gross

‘Investeerders en de markten zijn een lange tijd gewend geweest aan een toename van kapitaal. Ze zijn dan ook niet meer getest gedurende een periode waarin de prijzen omlaag gaan en beleidsmakers ook niets kunnen doen en hun historische functie als laatste koper dus niet kunnen inzetten’, schreef Gross. ‘In zo’n geval wordt liquiditeit getest.’ De condities die hij ziet voor het instorten van de markt zijn:

  1. Een fout van de centrale bank die leidt tot lagere obligatieprijzen en een sterkere dollar.
  2. De onvermijdelijke nasleep van een Grieks default/herstructurering die leidt tot extra zorgen over de periferie van de eurozone.
  3. Krediet is in China in de afgelopen jaren sneller opgelopen dan in welke andere grote economie in de geschiedenis ooit, een echt waarschuwingssignaal, stelt Gross.
  4. De dollar gedomineerde schulden van opkomende markten/de mate waarin zij grondstofgeoriënteerd zijn.
  5. Geopolitieke risico’s.
  6. Chaos-theory suggereert dat een kleine veranderingen in ‘niet-lineaire systemen’ kunnen resulteren in grote veranderingen elders.

Anders dan tijdens de financiële crisis waarin vooral de grote investeringsbanken op Wall Street onder druk kwamen te staan toen de liquiditeit afnam, denkt Gross dat de volgende schok vooral de niet-financiële instituties zal raken zoals Pimco, dat hij meer dan 40 jaar geleden oprichtte. Los van Pimco wees Gross daarbij ook naar Prudential, BlackRock en MetLife. Gross waarschuwde voor het moment van ‘liquiditeitsillusie’, waarin niet alle beleggers op hetzelfde moment door dezelfde smalle uitgang kunnen bewegen. Iets wat voglens hem zal leiden tot ‘a run on the shadow bankes’. Ontdek in onze Gratis Goudgids verschillende manieren om te beleggen in goud