De Amerikaanse economie is op dit moment nog een van de sterkhouders op het wereldtoneel. Ondanks het feit dat president Trump een handelsoorlog wist te ontketenen, leidt dat vooralsnog toch weinig economische schade in eigen land. Toch is het nog maar de vraag voor hoelang de Amerikanen het hoofd nog boven water weten te houden.

Tijdens de afgelopen maanden is duidelijk geworden dat het economische wereldplaatje er niet meer zo florrissant uitziet. Door het gevoerde handelsbeleid van Donald Trump is de wereldhandel onder druk komen te staan. En dat had onder andere grote economische gevolgen voor China en Duitsland. Beide landen zijn immers voor een groot deel afhankelijk van de export. En die export kreeg, door de handelsoorlog, een flinke dreun te verwerken.

Neemt de Amerikaanse economie binnenkort gas terug?

Volgens de economen van Macrobond and Nordea kunnen er binnenkort ook zware tijden gaan aanbreken voor de Amerikaanse economie. Op hun website werd de bovenstaande grafiek geplaatst waarop te zien is dat het Nordea GDP model een flinke groeivertraging voorspelt. En gezien de prestaties van de afgelopen 30 jaar is te zeggen dat dit model behoorlijk betrouwbaar is.

Volgens de economen zou deze groeivertraging voor het grootste deel veroorzaakt worden door een achteruitgang in de consumentenuitgaven. De consumentenbestedingen vormen het hart van de Amerikaanse economie en een pessimistischere consument kan daardoor grote gevolgen hebben voor de groei van de grootste economie ter wereld.