techbubbel

Aandelen uit de biotechsector gaan als een speer. Dat geeft sommige analisten en beleggers flashbacks naar 2000, toen de techwaarderingen gloeiend rood waren en dit niet goed afliep maar eindigde in een crash. Michael Batnick van The Irrelevant Investor kwam in dit kader deze week met een grafiek die de forse stijging van technologieaandelen van destijds vergelijkt met de biotechrally die we de afgelopen jaren hebben gezien. De biotechrally omschrijft hij als volgt:

‘In de 168 weken sinds het begin van 2012 is de Nasdaq Biotech Index met 250 procent gestegen. In de 168 weken voorafgaand aan de piek van de dot-com bubbel, steeg de Nasdaq met 290 procent in waarde. Ja, aandelen uit de biotechsector hebben een monsterlijke rally ervaren en naderen langzaam de rendementen van tijdens de dot-com bubbel. Toch is het tempo waarin ze stijgen niks in vergelijking met het tempo waarin technologieaandelen dat destijds hebben laten zien.’

Techbubbel

In onderstaande grafiek zie je de bewegingen van de Nasdaq voorafgaand aan de techbubbel (rode lijn) en die van de Nasaq Biotechnology (blauwe lijn) in de afgelopen jaren.

woe grafiek nasdaq biotech 1

The Irrelevant Investor benadrukt dat we niet om het gesprek over een eventuele bubbel heen kunnen, maar dat hij in dat kader graag kijkt naar hoe Biotech het heeft gedaan in vergelijking met techaandelen tijdens de dot-com bubbel. Daarvoor kijkt hij naar onderstaande grafiek:

woe grafiek biotech 2

Kijkend naar de rendementen over periodes van 6 maanden, dan had de Nasdaq Composite 9 verschillende periodes waarin een rendement van minstens 30 procent werd behaald. Biotech komt wat dat betreft uit op slechts 2 periodes. Daarnaast had de Nasdaq Composite 4 keer een rendement van meer dan 50 procent gedurende 6 maanden en dat heeft de biotechrally tot nu toe nog niet gedaan. ‘Het is leuk om te vergelijken maar natuurlijk zijn geen 2 markten precies hetzelfde. In 1997 dachten ook veel mensen dat de Nasdaq op onhoudbare niveaus terecht was gekomen. Het jaar daarna steeg de index nog met 40 procent en het jaar daarna zelfs nog met 85 procent.’ Toch hebben beleggers geen glazen bol nodig om succesvol te zijn. Word een betere belegger met de tips uit onze Beursbijbel