Op de aandelenmarkt is de K/W verhouding vaak een indicatie of een bedrijf overgewaardeerd is of niet. De winst van het bedrijf wordt dan afgezet tegenover de koers. Maar Bitcoin of Ethereum maken geen winst. Daarom werd er gezocht naar een andere, gelijkaardige manier om de cryptomunten te waarderen. Dit werd de NVT Ratio.
NVT Ratio staat voor Network Value to Transactions Ratio. Aangezien Bitcoin een betaalnetwerk is en een veilige haven, kan men het geld dat door het netwerk vloeit aanzien als de winst die het maakt. Zoals je kan zien op de eerste grafiek, is er een sterke correlatie tussen het dagelijkse handelsvolume en de waarde van het Bitcoin netwerk.
<< Download hier onze GRATIS Crypto Gids >>
Nu kunnen we die waarde van het netwerk afzetten tegen de koersevolutie van Bitcoin. Een live en interactieve grafiek kan je terugvinden op de website Woobull.com.
De grootste moeilijkheid is nu om een onderscheid te kunnen maken tussen een correctie en een bubbel.
Bitcoin kende doorheen de jaren al tal van forse correcties, maar slechts 3 daarvan waren toe te wijzen aan bubbel-gedrag. De rest van de correcties waren in feite consolidaties. Dat bleek ook steeds door een sterk herstel van de Bitcoin koers. Dat had je ook kunnen zien aan de hand van de NVT Ratio, indien die had bestaan in het verleden.
Ontdek HIER onze aankoopstrategie voor cryptomunten >>
Vooral in de beginjaren vertoonde Bitcoin al een bubbel-eigenschappen. Maar sinds 2015 is iedere correctie een reden geweest om Bitcoin te kopen. Dat bewijst ook de NVT ratio die sinds 2014 niet meer boven 100 punten komt. (MTV staat voor Market to Transaction Value metric en is hetzelfde als NVT)
Deze NVT ratio kan niet bij iedere cryptomunt gebruikt worden omdat het niet altijd mogelijk is om te achterhalen hoeveel een netwerk wordt gebruikt. Bij Ethereum is dit wel het geval omdat het gebruik van het Ethereum netwerk Ethers vereist.
Echter, omdat Ethereum nog een jong netwerk is, is het nog te vroeg om te kunnen onderscheiden welke niveaus bubbels vertegenwoordigen en welke niveaus consolidaties.
Bron: Forbes
Foto Credit: iStock