Wat is geld? Wanneer we betalen met een bankkaart, onze portemonnee opentrekken in de supermarkt of kijken op onze bankrekening, is het duidelijk wat geld is. Maar wanneer het over Bitcoin gaat, is het allemaal minder duidelijk. Toch heeft Bitcoin enkele gemeenschappelijk eigenschappen met geld, en dan vooral cash geld.

Bitcoin lijkt veel meer op cash geld dan je zou verwachten.

-1. Geen intrinsieke waarde

Volgens economen Aleksander Berentsen en Fabian Schär van de St. Louis Fed, heeft Bitcoin geen intrinsieke waarde. In economische termen betekent dat, dat het geen waarde heeft van zichzelf. Maar de auteurs merken ook op dat fiatgeld als de Amerikaanse dollar, de euro of de Zwitserse frank ook geen intrinsieke waarde hebben.

Digitaal geld bestaat uit data. De briefjes en munten zijn ook slechts een fractie waard van de waarde die er aan wordt gegeven. Fiatgeld wordt niet meer gedekt door goud of iets anders en toch kan je er goederen en diensten mee kopen. Dat komt omdat de overheid dat zo beslist. Maar het geld op zich, heeft geen intrinsieke waarde.

-2. Een beperkte hoeveelheid

In tegenstelling tot wat je hoort en leest, printen centrale banken niet echt geld. Ze kunnen wel de monetaire basis verhogen of verlagen. De monetaire basis bestaat uit de balans van de centrale bank plus al het geld in circulatie.

Hoewel er honderden miljarden dollars en euro’s in circulatie zijn, is geld schaars. Om de waarde ervan te behouden, moeten centrale banken de hoeveelheid ervan beperken. Wanneer ze de monetaire basis te veel verruimen, daalt de waarde ervan en stijgt inflatie.

Bitcoin heeft ook een beperkte hoeveelheid, een die niet gemanipuleerd kan worden. Namelijk 21 miljoen.

-3. Geen tussenpersoon

Bitcoin is volgens zijn white paper: “A purely peer-to-peer version of electronic cash would allow online payments to be sent directly from one party to another without going through a financial institution.”

Bitcoin is ontworpen om te lijken op cash geld.

Cash geld heeft geen tussenpersoon nodig. Je geeft een briefje van €50 om er eten en drinken mee te kopen in de supermarkt. Daar moet geen derde partij tussenkomen om dat goed te keuren. Op deze manier blijft de transactie strikt gezien ook anoniem, net als Bitcoin.

Bron: St. Louis Fed

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>